null Beeld

Coronapatiënt in huis? Aan déze 4 dingen moet je dan denken

Waarschijnlijk is het niemands favoriete bezigheid, maar belangrijk is het wel: het huis schoonmaken. Vooral wanneer iemand bij jou in huis het coronavirus opgelopen heeft. Lichtknopjes ontsmetten, een extra raampje open: waar moet je allemaal aan denken wanneer er een coronapatiënt in huis is?

Wij zochten het voor je uit.

Coronapatiënt in huis

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het coronavirus op objecten kan overleven. Daarom is het belangrijk je handen, mondkapje, telefoon én huis goed schoon te houden. Helemaal wanneer je samen met een coronapatiënt in een huis leeft. Goed poetsen en veel ventileren maken de kans op verspreiding van het virus een stuk kleiner.

Of je nu met vochtige schoonmaakdoekjes alles afneemt of herbruikbare doekjes gebruikt, denk eraan dat je regelmatig een nieuwe gebruikt. En gooi je gebruikte doekjes in de prullenbak of in de wasmachine, om zo hygiënisch mogelijk schoon te maken. Op déze vier punten moet je vooral letten als je samenwoont in één huis met een coronapatiënt:

1. Contactpunten schoonmaken

Sommige contactpunten zoals de lichtknopjes, deuren en deurklinken worden meerdere keren per dag aangeraakt, waarschijnlijk ook door de coronapatiënt bij jou in huis. Daarom is het belangrijk die handcontactpunten na iedere aanraking schoon te maken, zolang je huisgenoot nog besmettelijk is. Dit kun je volgens het RIVM doen door allesreiniger of vochtige schoonmaakdoekjes te gebruiken en het vervolgens goed droog te maken. Deurklinken en lichtknopjes schoonmaken zijn de meest voor de hand liggende dingen, maar er zijn ook nog andere handcontactpunten die zeker niet onbelangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan alle dingen waar iemand zijn of haar handen bij nodig heeft, zoals een telefoon, handgrepen en gezamenlijke ruimtes zoals de badkamer en het toilet.

2. De douche en het toilet poetsen

Want ja, de douche en het toilet kunnen ook een grote bron van besmetting zijn. Daarom is het belangrijk om beide iedere keer schoon te maken na gebruik, wanneer er iemand met het coronavirus in huis woont. Het virus kan op metaal blijven zitten en daarom wordt aangeraden zelfs de douchekop en de knoppen in de douche goed te reinigen. Maar ook de kraan, de wastafel en het putje zijn erg belangrijk, want al deze elementen bevatten vaak metaal. Haal overal dus regelmatig schone doekjes langs om besmetting tegen te gaan. Het is even wat werk, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat ook jij het virus krijgt.

Lees ook:

Margriet-stagiaire Manon had corona: ‘Daar zat ik dan, tussen vier muren in quarantaine’

3. Extra goed ventileren

Het coronavirus wordt onder andere overgedragen door kleine druppeltjes in de lucht. En daarom is naast goede hygiëne, ventileren in huis ook héél belangrijk. Ventileren zorgt ervoor dat de kleine druppeltjes sneller uit de lucht verdwijnen, waardoor de kans dat een coronapatiënt andere mensen in huis kan besmetten, afneemt. Het gaat daarbij niet alleen om een kamer waar je huisgenoot met het coronavirus in quarantaine zit, maar ook om de gemeenschappelijke ruimtes. Zet als het mogelijk is dus na een douche of een wcgebruik het raampje even open. Op deze manier komt er voldoende nieuwe schone lucht naar binnen en zullen de vervuilde luchten het huis verlaten. Door al zo’n 10 tot 15 minuten te luchten na gebruik komt er al een heleboel frisse lucht binnen.

4. Kleding wassen

Misschien wist je al wel dat je kleding wassen in tijden van corona erg belangrijk is. Vooral wanneer je samen met een coronapatiënt in huis woont, is het slim om tijdens het wassen wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen. De kleding van je huisgenoot met het virus kan het beste apart gewassen worden, en zijn of haar handdoeken moeten na een gebruik eigenlijk ook direct de warme wasmachine in. Iemand zit constant in dezelfde kamer in quarantaine en snottert waarschijnlijk wat af. Het is daarom belangrijk de kleding goed te wassen en deze apart te houden van je eigen kleding. Was de kledingstukken bij voorkeur op 60 graden met lekker veel wasmiddel en maak je handen goed schoon als je klaar bent met de was.

Kortom: je huis en kleding goed schoonmaken zorgt voor een kleinere kans op overdracht van het coronavirus. En daar hoort regelmatig je handen wassen natuurlijk ook bij.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 46 ligt nu in de winkel! Met deze week: het nieuwe samenwonen, 13 vragen aan de plantendokter, opvallende first ladies en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden