De coronapandemie zorgde voor positieve veranderingen binnen de Nederlandse kankerzorg. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Coronapandemie zorgde voor positieve veranderingen binnen de kankerzorg

Hoewel de coronapandemie vooral veel negatieve dingen met zich meebracht, heeft het ook voor een aantal goede dingen gezorgd. Zo ook binnen de Nederlandse kankerzorg. Behandelaars, patiëntenorganisaties en beleidsmakers bleken sneller te kunnen schakelen, waardoor de kankerzorg zich snel heeft kunnen aanpassen.

Onderzoeker Sabine Siesling van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vertelt erover bij NU.nl. “Het was een ongewilde proeftuin.”

Crisis nodig voor grote veranderingen

Nadat corona uitbrak in 2020 bleek dat er snel geschakeld kon worden binnen de kankerzorg. De lijntjes met behandelaars, patiëntenorganisaties en beleidsmakers waren kort en ze waren allemaal beschikbaar. Oncologen verenigden zich in appgroepen en afspraken met patiënten konden ook digitaal of telefonisch. Je zou misschien denken dat dit allemaal erg makkelijk is, maar volgens onderzoeker Siesling is er soms een crisis nodig om voor grote veranderingen te zorgen.

Videoconsult

Doordat het ziekenhuis in het eerste coronajaar werd gezien als een mogelijke bron van besmetting en doordat mensen zo min mogelijk moesten reizen, was een bezoek aan het ziekenhuis lastiger. De vraag of iedere afspraak in het ziekenhuis moet plaatsvinden is hierdoor sneller gesteld. Uiteindelijk vonden sommige afspraken plaats via een videoconsult, afgewisseld met afspraken in het ziekenhuis.

Veelbelovende manier van behandelen

Ook was er tijdens de eerste coronagolf minder ruimte op de intensive care voor mensen die geen corona hadden. Hierdoor konden er minder operaties plaatsvinden. Maar ook dit heeft gezorgd voor veranderingen. In studieverband kregen sommige patiënten met borstkanker hormoontherapie vóór een operatie in plaats van erna. Dit is een veelbelovende manier van behandelen die misschien zelfs blijft bestaan. “Zonder de pandemie hadden we dat nooit zo snel kunnen doen”, vertelt Siesling.

Samenwerking tussen ziekenhuizen

Verder is de communicatie tussen ziekenhuizen verbeterd. Zo gaat het verdelen van patiënten over de ziekenhuizen beter. “Hiervoor bestonden al regionale netwerken en overleggen, maar corona heeft die samenwerking doen toenemen.”

Grote uitdagingen

Dat de coronapandemie voor goede veranderingen heeft gezorgd binnen de kankerzorg is maar goed ook. Want de zorg staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het personeelstekort, de vergrijzing die eraan komt en de vraag hoe alles gefinancierd moet worden. “Dat is de volgende pandemie. Eén waar we nu eigenlijk al in zitten.”

Gemiste kankerdiagnoses

Maar de coronapandemie zorgde ook voor negatieve situaties. Zo zijn er door corona in het eerste jaar zo’n vierduizend kankerdiagnoses gemist. Mensen waren bijvoorbeeld bang om besmet te raken en gingen minder vaak met klachten naar de huisarts. Hierdoor werden er ook minder mensen doorverwezen naar een oncoloog. Ook werden de bevolkingsonderzoeken tijdelijk stopgezet vanwege de pandemie.

In 2021 en 2022 is de achterstand van kankerdiagnoses ingehaald en was het aantal diagnoses weer zoals verwacht. Wel waren onderzoekers bang dat meer patiënten zich zouden melden met uitzaaiingen vanwege de uitstel van diagnoses in 2020. Gelukkig bleek dit mee te vallen. Al waren er bijvoorbeeld wel meer mensen met borstkanker in een verder gevorderd stadium. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Bron | NU.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden