Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Contant, creditcard of pin: welk betaalmiddel is het beste als je op vakantie bent?

contant-creditcard-of-pin-welk-betaalmiddel-is-het-beste-als-je-op-vakantie-bent.jpg

Wij Nederlanders reizen wat af: vorig jaar alleen al gingen ruim 13 miljoen landgenoten de grens over. Natuurlijk geven we tijdens een vakantie ook het nodige geld uit, maar welk betaalmiddel kun je nu eigenlijk het beste gebruiken? Hier een aantal tips om onnodige kosten én diefstal te voorkomen.

Niet elk betaalmiddel is namelijk even handig of veilig in het buitenland.

Neem contant geld mee

Zorg er sowieso voor dat je altijd een beetje cash op zak hebt. Het is namelijk nog steeds niet overal mogelijk om met een pinpas te betalen. Daarnaast is het in veel Zuid-Europese landen en in Duitsland eerder gewoonte om met cash te betalen dan met pin. Ook met het oog op het geven van fooi is een beetje cash natuurlijk altijd handig! Let er wel op dat je niet meteen geld pint bij geldautomaten op het vliegveld. Deze automaten rekenen namelijk vaak hogere tarieven dan gebruikelijk.

Aandachtspunten bij contant geld

Wees geen prooi voor zakkenrollers en ga dus niet met grote bedragen op stap. Pin nooit ronde bedragen zoals 200 euro, maar kies eerder voor een bedrag van 190 euro, zodat je ook enkele tientjes ontvangt. Op plekken waar het risico op zakkenrollen groot is (zoals op de markt of op grote openbare plekken) kun je dan met kleinere bedragen betalen. Berg het grote geld goed op (bijvoorbeeld onder je kleding) en niet in je portemonnee.

Zoek het Maestro-logo

Geld opnemen en betalen is in veel Eurolanden gratis, maar wel alleen bij geldautomaten waar het maestro-logo op te zien is. Er zijn veel particulieren winkels, waar geldautomaten zonder maestro-teken staan. Neem je hier geld op, dan betaal je uiteindelijk toch een tarief. Dit tarief staat in de meeste gevallen aangegeven op de automaat.

Pinpas boven creditcard

Wil je cash opnemen met een bankpas? Kies dan voor je pinpas in plaats van je creditcard. Bij het gebruiken van een creditcard ben je namelijk minstens 4,50 euro kwijt. Betalen met een creditcard is wel weer kosteloos als je afrekent in euro’s, net als pinnen met een bankpas. Wanneer je geld opneemt buiten de eurozone, betaal je naast de transactiekosten ook een bepaalde koersopslag.

Withdrawal without conversion

Buiten de eurozone zijn er dus kosten verbonden aan geld opnemen. Die kosten komen vooral door de koersopslag (dit is de prijs die hangt aan het wisselen van geld). Met een pinpas geld opnemen is over het algemeen goedkoper, alleen in sommige landen zoals de Verenigde Staten is dit nauwelijks mogelijk en hangen daar extra kosten aan. Wanneer je toch geld opneemt buiten de eurozone kies dan voor de optie withdrawal without conversion in plaats van de optie dynamic currency conversion. Onderzoek toont namelijk aan dat deze optie, zeker bij grote bedragen, de beste keuze is voor je portemonnee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant