Oplichtingstruc contactloos betalen telefoon Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Contactloos betalen? Pas dan op voor deze nieuwe oplichtingstruc

Betaal jij wel eens contactloos met je telefoon? Let dan goed op. Veel mensen doen dit steeds vaker en daar spelen cybercriminelen sluw op in. Er is namelijk een nieuwe oplichtingstruc voor contactloos betalen met je telefoon in omloop. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Oplichters kunnen door deze truc jouw betaalpas als het ware kopiëren en ‘m zo ongemerkt gebruiken.

Contactloos betalen met je telefoon

Veel mensen betalen steeds vaker contactloos. Dat kan met je betaalpas, door ‘m alleen tegen de betaalautomaat te houden, maar ook met je telefoon. Voor bedragen tot en met €50,- hoef je je smartphone meestal niet eens te ontgrendelen. Bij bedragen boven de €50,- moet je je telefoon wel ontgrendelen.

Je kunt de diensten Apple Pay of Google Pay gebruiken om contactloos met je telefoon te betalen, maar daarbij is dus een nieuwe oplichtingstruc in omloop.

Oplichtingstruc voor contactloos betalen met je telefoon

Koppel je voor het eerste en bankpas of creditcard? Bij diensten zoals Apple Pay en Google Pay moet je dan een aanvullende beveiligingscode invoeren. Dat is voor de veiligheid, omdat je anders heel makkelijk iemand anders betaalpas en rekeningnummer kunt koppelen. Maar oplichters weten hier toch slim op in te spelen. Eerder probeerden cybercriminelen de beveiligingscodes met allerlei trucjes zoals sms’jes, phishingmails en WhatsApp-berichten in handen te krijgen, door in de berichten te vragen om de code door te sturen.

Maar aangezien veel mensen daar niet meer zomaar intrappen, is er weer iets nieuws bedacht. Onderzoeker Joseph Cox van techplatform Motherboard legt in een artikel van VICE uit dat er bepaalde tools zijn ontwikkeld om die beveiligingscodes te onderscheppen. Hierdoor kunnen oplichters dus ongemerkt jouw betaalpas of creditcard aan hun Google Pay of Apple Pay koppelen. En zo kunnen ze vervolgens via hun eigen toestel allerlei contactloze betalingen uitvoeren. In de praktijk blijkt dat er in dit geval vooral vaak cadeaukaarten worden gekocht, die vervolgens weer worden doorverkocht.

Zelf controleren

Motherboard richt zich niet specifiek op Nederlandse banken, dus het is nog niet duidelijk in hoeverre deze oplichtingstruc ook al in Nederland wordt uitgevoerd. Toch is het wel goed om hier alert op te zijn en je afschrijvingen zelf goed in de gaten te houden. Een bijkomend probleem is namelijk dat er bij contactloos betalen via diensten als Apple Pay en Google Pay minder gegevens worden uitgewisseld. Dat geeft je enerzijds meer privacy, maar zorgt er anderzijds wel voor dat fraude minder snel wordt opgemerkt. Bij creditcardverstrekkers wordt er wel scherper naar fraude gekeken als er bijvoorbeeld onregelmatige transacties worden geregistreerd. Maar bij contactloos betalen via apps met een gekoppelde betaalpas is het dus verstandig om zelf extra alert te zijn.

Bron | Kassa, VICE

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden