Concurrentie grootouders Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Concurrentiestrijd met de 'andere opa en oma’: zo ga je ermee om

Op het moment dat je hoort dat je opa of oma wordt, ben je waarschijnlijk door het dolle heen. Je dagdroomt al over de uitjes met de kleinkinderen, de weekendjes weg en de fijne band die je met ze gaat opbouwen. Maar wat als de realiteit anders blijkt te zijn en vooral een concurrentiestrijd met de andere opa en oma je parten speelt en je kleinkinderen vooral naar hen toetrekken?

We vroegen opvoedkundige Marina van der Wal hoe je hiermee omgaat en hoe je je het best kunt opstellen.

Concurrentiestrijd

Dat er concurrentie is met de andere opa en oma, neemt natuurlijk niets weg van de liefde die je voor je kleinkinderen voelt. Maar het kan toch behoorlijk vervelend voelen als je merkt dat de kleinkinderen op verjaardagen meer naar de andere grootouders trekken, vaker met hen op stap gaan of grotere cadeaus van hen krijgen. Het kan het vervelende gevoel van ‘erbij hangen' veroorzaken.

Ook opvoedkundige Marina heeft dit soort situaties vaker voorbij zien komen. “Sommige grootouders merken inderdaad dat de kleinkinderen sneller naar ‘de anderen' toetrekken”, zegt ze. “Maar in plaats van je daar enorm over te gaan opwinden, of nog erger, een concurrentiestrijd aan te gaan waarbij je elkaar probeert af te troeven, kun je beter dicht bij jezelf blijven. Bekijk de situatie eens van een afstand en besef daarbij dat iedereen liefde op een andere manier uit. Misschien erger jij je ontzettend aan de grote teddybeer en andere dure cadeaus die de andere grootouders geven, maar misschien is dat hoe zij hun liefde uiten.”

Belang van kleinkind staat voorop

“Dat kleinkinderen naar één kant van de familie toetrekken, is natuurlijk heel erg vervelend. Maar feit is dat sommige personen elkaar nou eenmaal meer aantrekken dan anderen. Maar juist daarvan kun je leren. Merk je dat je kleinkinderen meer naar de andere grootouders neigen? Probeer dan te ontdekken wat er zo aantrekkelijk is aan die opa en oma. Wat kun jij daarvan leren?”

“Gedrag van kinderen is heel erg puur, ze spelen geen toneel. Zij gaan dus ook af op waar zij zich veilig en comfortabel voelen. Dat betekent niet dat ze zich bij jou niet op hun gemak voelen, maar de andere opa en oma hebben iets wat ze nog meer aantrekt. De belangrijkste dingen waar kinderen vaak op letten zijn vrolijkheid en de aandacht die zij krijgen. En wat altijd belangrijk blijft: stel het kleinkind voorop. Als jij alleen maar bezig bent met de ander, verlies je dat wat echt belangrijk is - je kleinkind - uit het oog.”

Rol voor de kinderen

Maar het is niet alleen aan de grootouders om hierin te leren en zich aan te passen. Volgens Marina spelen ook de kinderen een grote rol. Zij zitten tussen de grootouders en de kleinkinderen in en kunnen bemiddelen, maar misschien nog wel belangrijker: grenzen stellen. “De kinderen moeten bepalen wat ze wel en niet willen voor hun kinderen en jullie kleinkinderen. Zij bepalen hoe ze de kinderen willen opvoeden en daar heb je rekening mee te houden. Ga dus niet een wedstrijdje aftroeven spelen, terwijl de kinderen bepaalde grenzen gesteld hebben, maar houd je aan die grenzen. Ook zij zijn ouders en stellen het belang van hun kind voorop.”

“Wat ook goed is om te beseffen, is dat er verschillen zijn tussen gezinnen. Misschien hebben de andere grootouders wel meer te besteden, of meer tijd en ruimte om op te passen. Dat zijn allemaal factoren die meespelen, maar die je misschien weleens uit het oog verliest. Jouw eigen onzekerheid staat dan in de weg. Maar als je heel realistisch bent en weet dat jij en je partner nog werken, terwijl de andere grootouders al met pensioen zijn, dan weet je ook dat zij meer tijd hebben om de kleinkinderen te zien.”

Verwijten maken

De grootste no-go is volgens Marina het maken van verwijten. “Je wilt samenwerken met je kinderen en ze niet in een moeilijke positie brengen. Ga dus niet klagen over de andere grootouders of erger nog: verwijten als ‘ze kopen je om’ maken. Laat jouw kinderen ook ouders zijn en het belang van hun gezin vooropstellen. En ergert je zoon of dochter zich ook aan zijn of haar schoonouders? Laat ze daar dan zelf mee komen. Als jij die verwijten maakt, kan het zijn dat ze dichtslaan en zich alleen maar in het nauw gedrongen voelen.”

Investeer in wat voor jou goed voelt

Volgens Marina is het vooral belangrijk om er te zijn voor je kleinkinderen. Maak je niet zo druk om wat de andere opa en oma doen, maar wees vooral tevreden met wat jij zelf doet en geeft. “Sta vooral stil bij hoe je in het grotere geheel past. Zet jezelf als individu even opzij en je kleinkind voorop. Bedenk: hoe wil ik met mijn kleinkinderen omgaan, wat kan ik doen en hoe doe ik het? Kijk hoe je in de complexe puzzel die familie heet past. En pas je aan om een fijne plek voor de kleinkinderen te realiseren.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden