Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Coen bezoekt Colombia voor Serious Request

coen-swijnenberg.png

Het is je vast niet ontgaan: Serious Request is weer gestart. Dit jaar vragen 3FM en het Rode Kruis vanuit het Glazen Huis in Haarlem aandacht voor een stille ramp: vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Een van de dj’s, Coen Swijnenberg, reisde in oktober van dit jaar af naar Colombia om met eigen ogen de impact te zien van seksueel geweld. Hieronder het verslag van dag 5 uit het reisdagboek van Coen. Wil je alles lezen, ga dan naar 3fm.nl.

Het is negen uur en we hebben een afspraak met Sylvia Patricia (niet haar echte naam) in het gebouw van de ICRC in Cali. Sylvia is achttien jaar en heeft haar moeder Louisa en haar dochtertje van drie maanden meegenomen. Ze is zwanger geworden van één van de vele keren dat ze verkracht is. Het is heel bijzonder dat we hier met haar zitten, aangezien ze pas vijf maanden geleden is bevrijd na een ontvoering van drie jaar door guerrilla’s.

Chop-up house

Sylvia zegt dat ze met vrienden vanuit Cali naar Buenaventura ging. Daar hebben haar vrienden haar in de steek gelaten en kwam ze in handen van guerrilla’s die haar ruim drie jaar hebben vastgehouden. Ze is samen met andere vrouwen gebruikt als seksslaaf en prostituee. Het geld dat ze verdiende moest ze direct afstaan. Sylvia vertelt ons dat één van de vrouwen tegenstand bood aan haar verkrachting. Zij is naar een chop-up house gebracht waar ze in stukken is gesneden. Ze heeft deze gruwelijke gebeurtenis verplicht moeten aan zien, zodat ze wist dat bij enige tegenstand haar dezelfde gruwelijke dood te wachten zou staan. Het hoofd van deze vrouw is door midden gezaagd en in zee gegooid.

Zwanger

Haar moeder is uiteindelijk met haar foto naar Buenaventura gegaan om te zoeken. Een risicovolle onderneming, ze is diverse keren met de dood bedreigd, maar toch is het haar gelukt om de zoektocht zelf door te zetten en Sylvia te vinden en te bevrijden. Als ze praat over haar bevrijding barst ze in huilen uit. Ze vertelt dat schrok toen ze er achterkwam dat ze zwanger was, maar het niet vertelde aan haar verkrachters uit angst dat ze het kindje zouden doden. Het babytje oogt gezond en heiligst zou Sylvia borstvoeding geven. Dit wordt echter afgeraden door artsen omdat ze jarenlang gedrogeerd is door haar ontvoerders en ze nog altijd afkickverschijnselen vertoond. Borstvoeding geven zou schadelijk kunnen zijn voor het kindje.

Dochtertje

Het is niet te geloven dat we hier zitten met een vrouw van 18 jaar die zoveel vreselijke dingen heeft meegemaakt en hier nu zo open met ons over kan praten. Vijf maanden geleden was ze nog in handen van guerrilla’s. Aangrijpend om haar verhaal en gruwelijke details te horen, maar ook heel fijn om te zien hoe ze met haar moeder, oma en natuurlijk haar dochtertje gelukkig oogt. Ik bedankt haar en haar moeder voor het doen van haar verhaal. Zij bedankt ons voor het luisteren en zegt dat het belangrijk is dat ze gehoord worden. Ook al is ze bevrijd, ze moet nog elke dag vrezen dat ze opnieuw het slachtoffer wordt van seksueel misbruik. Na afloop praat ik wat na met Sylvia en haar moeder, speel een beetje met de vrolijk lachende baby en laat een foto van mijn zoon zien. Ze pakt haar portemonnee en geeft het geboortekaartje van het kindje aan me. Ik vind het heel bijzonder dat ze dit aan me geeft.”

Kom in actie!

Kom in actie voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Doneer: Giro 661, IBAN-nummer: NL56INGB0000000661Met jouw bijdrage biedt Het Rode Kruis meisjes & vrouwen, die het slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden, zo snel mogelijk opvang en zorg. Dat doen ze onder andere met medicatie, het behandelen van verwondingen, psychologische hulp en een veilige plek om slachtoffers op te vangen.

Ook interessant