Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó kun je zelf gemakkelijk checken of je buikje nog gezond is

zo-kun-je-er-zelf-gemakkelijk-checken-of-je-buikje-nog-gezond-is.jpg

Het is écht niet erg om een beetje vet rondom je buik te hebben. Integendeel, dat is juist hartstikke menselijk. We hebben nu eenmaal niet allemaal het afgetrainde lichaam van een topmodel. Maar voor je gezondheid is het wel verstandig om je buikomtrek een beetje in de gaten te houden.

Wij leggen je hier uit hoe je erachter kunt komen of je buikje nog gezond is.

Is je buikje nog wel ‘gezond’?

Buikvet is eigenlijk het gevaarlijkste vet dat je kunt hebben. Het is veel schadelijker voor je gezondheid dan bijvoorbeeld vet op je billen of vet op je armen. Buikvet zet veel negatieve processen in gang die onder andere verantwoordelijk zijn voor een hoger risico op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Als je twijfelt of de hoeveelheid vet rondom je buik nog wel gezond is, dan kun je dit heel gemakkelijk zelf testen door je buikomtrek te meten.

Lees ook: Buikvet verliezen? Dan kun je déze 3 dingen beter niet eten of drinken

Zó kun je het checken

Om je buikomtrek te meten is het belangrijk dat je rechtop gaat staan en je voeten ongeveer 30 cm uit elkaar zet. Zoek nu het laagste punt van je heupen en houd je vinger op het middelpunt tussen de twee. Leg nu het meetlint rond je buik, ter hoogte van je vinger en kijk wat er staat. Hierbij kun je het beste de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Normale buikomvang: minder dan 80 cm.
  • Vergrote buikomvang: 80 tot 88 cm.
  • Ernstig vergrote buikomvang: meer dan 88 cm.

Gezonde leefstijl

Je hoeft overigens echt niet ‘stevig’ te zijn om veel buikvet te hebben. Hoeveel je hebt is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar hangt ook af van je leefstijl en hoe actief je bijvoorbeeld bent. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen die op hun gewicht letten maar niet lichamelijk actief zijn, vaak meer buikvet hebben. Het is daarom belangrijk om naast een gezond eetpatroon ook voldoende te bewegen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Goedgevoel.be
Beeld | iStock

Ook interessant