Koning Charles ||| Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Charles officieel uitgeroepen tot koning

Charles is zaterdag uitgeroepen tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk.

Vanwege praktische overwegingen werd Charles niet vrijdag, maar zaterdag 10 september officieel benoemd tot Charles III. Ook al namen de voorbereidingen voor de ceremonie van Elizabeth in 1953 meer dan een jaar in beslag, normaliter vindt de kroning, het formeel uitroepen tot koning, binnen 24 uur na het overlijden van een Brits staatshoofd plaats.

In het bijzijn van zijn zoon William, de nieuwe prins van Wales, en koningin-gemalin Camilla werd Charles Philip Arthur George in de troonzaal van St. James Palace in Londen officieel benoemd tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest.

Kersverse koning voor het VK

Bij aankomst werd de koning togezongen met God save the King, waarna de delegatie het paleis betrad. De kersverse koning sprak daar de eed van trouw aan de protestantse kerk uit en tekende, net als prins William en de nieuwe premier Truss, de proclamatie. Bovendien gaf hij toestemming om allerlei formele zegels te laten gebruiken door de ministers van het kabinet.

De wereld leeft mee

Charles sprak tijdens de ceremonie de aanwezigen ook toe, meldt de NOS. Hierbij sprak hij over het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth. Hij bevestigde het overlijden van zijn ‘geliefde moeder, de koningin’ en voegde eraan toe dat ‘de hele wereld meeleeft met het onherstelbare verlies dat wij allen hebben geleden'.

Charles III

Het officiële koningschap van Charles III werd vanaf het balkon van het paleis aan het publiek bekend gemaakt. Tegelijkertijd werden saluutschoten afgevuurd op meerdere plekken in het land ter ere van de koning. Met een daverend applaus van het aanwezige publiek verliet koning Charles III de ceremonie om zich voor te bereiden op plan Londen Bridge. Charles zal in de dagen tot de begrafenis van zijn moeder de vier landsdelen van het Verenigd Koninkrijk bezoeken.

Koningin Elizabeth overleden

Koningin Elizabeth is donderdagavond 8 september op 96-jarige leeftijd overleden. Zij was de langstzittende vorstin, met meer dan zeventig jaar op de troon. Op 9 april 2021 verloor ze haar echtgenoot prins Philip die op 99-jarige leeftijd kwam te overlijden.

Bron: NOS en nu.nl

Enith OostlanderGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden