Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Champagne over? Dit is waarom je een fles niet te lang in de koelkast kunt bewaren

zo-lang-kun-je-champagne-bewaren-in-de-koelkast.jpg

Heb je nog een flesje bubbels van oud en nieuw over en ben je nog niet helemaal over de kater heen? Dan kun je de champagne in de koelkast bewaren. Maar let wel op: om déze reden kun je dit beter niet te lang in de koeling laten liggen. 

Goed excuus om binnenkort de bubbels weer open te trekken. 

Champagne in de koelkast bewaren

Als je champagne of een andere bubbel over hebt van oud en nieuw, kun je deze het beste maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Laat je ‘m langer liggen? Dan begint de bubbel te veranderen. Wijnmaker Marie-Christine Osselin legt aan Huffpost uit dat de kurk daarna namelijk steeds meer uitdroogt, waardoor er meer ruimte tussen de fles en de kurk komt te zitten. Daardoor kan de champagne sneller oxideren, waardoor de aroma’s veranderen en de drank z’n bubbel verliest.

Opbergen

Heb je voorlopig wel even genoeg bubbels gezien of doe je bijvoorbeeld mee aan dry january, dan kun je je overige flessen champagne het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren waar de temperatuur consistent is. Daarnaast kun je de fles het beste horizontaal bewaren, bijvoorbeeld in een wijnrek in de kelder. 

Lees ook: Champagne, cava of prosecco: wat is het gezondste om mee te proosten?

Houdbaarheid

Hoe lang je een fles champagne kunt bewaren, hangt van vier factoren af, allereerst de kwaliteit van de druif. Zo kunnen champagnes van druiven uit een goed oogstjaar langer worden bewaard dan normale druiven. Als tweede is de grootte van de fles van invloed. De reguliere fles van 75cl is het beste houdbaar, grotere en kleinere exemplaren gaan minder lang mee.

Ten derde is de samenstelling van de druiven belangrijk. Champagne wordt van drie druiven gemaakt: pinot noir, chardonnay en pinot meunier. De eerste twee zijn langer houdbaar dan de pinot meunier. Maar ook de kurk speelt een rol. Een goede kurk zorgt dat er niet te weinig of te veel zuurstof in de fles komt. Het verschilt dus per champagne hoe goed en hoe lang je ‘m kunt bewaren, maar over het algemeen kun je de volgende regels aanhouden:

  • Geopende champagne: 3 tot 5 dagen
  • Champagne zonder jaartal: max 9 maanden
  • Vintage champagne: max 1 jaar
  • Prestige champagne: 10 tot 15 jaar

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Huffpost, Gall&Gall
Beeld | Getty Images

Ook interessant