Catherine Keyl in 2022. Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

PREMIUM

Catherine Keyl over dagelijkse druk bij talkshows: ‘autoritair gedrag was normaal’

In De Volkskrant vertelden voormalig medewerkers van De Wereld Draait Door over de giftige werkcultuur op de redactie. Presentator Matthijs van Nieuwkerk zou extreme woede-uitbarstingen hebben gehad en redacteuren werden publiekelijk vernederd. Margriet sprak met Catherine Keyl over de druk die komt kijken bij het maken een dagelijkse talkshow. “Ik ben ook niet altijd liefdevol geweest naar de redactie.”

Presentatrice Catherine Keyl was het gezicht van dagelijkse praatprogramma’s zoals De 5 Uur Show en Catherine. De druk van buitenaf op de makers van een dagelijkse talkshow is volgens Catherine enorm. “Als je in je eentje presenteert, is dat écht een groot verschil met bijvoorbeeld de talkshow van Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. Als je met drie personen een programma maakt, kun je op elkaar afreageren. In je eentje kun je met niemand overleggen. Ik al helemaal niet, want ik was destijds bijna de enige vrouw met een dagelijkse talkshow. Ik heb hierover wel veel gesprekken met Sonja Barend over gevoerd, zij steunde mij echt.”

Autoritair gedrag was normaal

De huidige tijdsgeest is tegenwoordig anders, volgens Catherine. “Autoritair gedrag was normaal in die tijd. Redacteuren zijn nu veel minder gewend. Het zijn verwende prinsjes en prinsesjes en als er dan iets misgaat, is de boot aan.”

De omschreven werkcultuur, waarin bazen (al dan niet schreeuwend) hun redacteuren terechtwijzen, herkent Catherine echter wel. “Het is geen kantoorbaan, hè. Als je om half zes live moet, dan kun je niet om één minuut voor half zes nog staan discussiëren met elkaar. Er moeten beslissingen genomen worden. Zeker als je zeikerige redacteuren hebt, wil je wel eens zeggen: kop houden en aan ‘t werk.”

Catherine is naar eigen zeggen als presentatrice ook ‘niet altijd liefdevol geweest naar haar redactie’. “Ik wist dat ik heus wel een bitch kon zijn, maar ik zorgde er ook voor dat ik met Sinterklaas een gedicht en cadeau voor de redactieleden had. Om het evenwicht te bewaren.”

Een ongelooflijk talent

De presentatrice keek altijd vol bewondering naar Matthijs van Nieuwkerk, die sinds de berichtgeving in De Volkskrant onder vuur ligt. “Ik vind Matthijs een ongelooflijk talent. Ik heb heel veel gekeken naar De Wereld Draait Door en dacht altijd: hoe krijgt hij het voor elkaar? Het was van zo’n hoog niveau, daar was ik best jaloers op.”

Dat de Top 2000-programma’s nu geschrapt zijn, begrijpt Catherine niet helemaal: “Ik vind dat we in een enorm hypocriete cultuur leven. In deze kwestie hebben mensen die betaald worden om leiding te geven verschrikkelijk gefaald. Die hadden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zo’n presentator moeten confronteren met zijn gedrag.”

En ja, Catherine is zelf ook weleens geconfronteerd met gedrag door haar redactie. “Ik kreeg vaak te horen: je bent zo serieus en fanatiek, je mag ook weleens lachen. Er kwam gerust weleens kritiek vanuit de redactie. Dat moet wel, ook al vond ik het niet altijd leuk.”

Dat misstanden op de werkvloer in de televisiewereld nu openbaar worden gemaakt heeft ook een positieve uitwerking, vindt Catherine: “Het is goed dat iedereen aan het denken wordt gezet: waar zijn we mee bezig?”

Merel SchutANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden