Margriet logo
Carnaval vieren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Carnaval vieren? Zoveel kost een biertje dit jaar

Sommigen kijken er al het hele jaar naar uit, maar nu is het toch bijna zover: vanaf vrijdag 17 februari begint het carnavalsweekend, waarbij het feest in Brabant en Limburg weer losbarst. Wat gaat dit feest met je portemonnee doen? Hoeveel gaat een biertje dit jaar kosten?

Carnaval staat in het teken van feestvieren, bier drinken en lekker veel snacks eten. Maar door alle stijgende prijzen, is de prijs van een biertje helaas ook gestegen. Er zijn carnavalssteden waar je dit jaar € 3,50 voor een biertje gaat betalen. Vijf jaar geleden was dat op veel plekken nog een euro minder.

Carnavalssteden en de prijzen

Omroep Brabant ging op onderzoek uit deed een ronde langs negen carnavalssteden in Nederland. De prijzen liegen er helaas niet om. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Den Bosch: tussen de € 3,00 en 3,50.
  • Eindhoven: rond € 3,50.
  • Helmond: de Helmunt kost € 3,20.
  • Boxmeer: € 2,75.
  • Breda: de Leutpenning kost € 3,30.
  • Bergen op Zoom: Leut Neut Bon kost € 2,73.
  • Roosendaal: Tullepetaonse Neutmunt kost € 3,00.
  • Dongen: Peeënmunt kost € 2,75.
  • Oosterhout: Kaaiendonkse Stapbonnen kosten € 3,00.

Hoe vol de glazen zijn is niet meegenomen in dit lijstje. Dat wisselt tussen de 0,2 en 0,25 liter.

Reden achter de prijsstijging

Bernard Kuenen van afdeling Den Bosch van Koninklijke Horeca vertelt aan Omroep Brabant waarom de prijzen zo zijn gestegen. “Voor een kroeg is alles een stuk duurder geworden,” legt hij uit. “De inkoop van bier is in totaal 16 procent duurder. De personeelskosten zijn flink gestegen. Als je alleen al ziet wat ik kwijt ben aan dj’s en beveiliging.” Ook Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is het eens met de uitspraken van Kuenen. “Een beveiliger kost nu zo’n veertig euro per uur.” Kuenen legt uit: “Ik heb voor mijn café drie beveiligers. Ik denk dat er in een glaasje bier al 15 cent voor beveiliging zit.

Waar de horecaondernemers de prijsstijging merken, merkt de rest van Nederland dat ook. De prijzen in de supermarkt zijn in het jaar 2022 flink gestegen. Blijft dit ook zo in 2023? Dat lees je in dit artikel: Expert legt uit: hierdoor zijn boodschappen nog steeds erg duur

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden