Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit wist je misschien nog niet over cafeïnevrije koffie

opvallend-cafeinevrije-koffie-is-nooit-echt-cafeinevrij.jpg

Veel mensen stappen ’s middags over op cafeïnevrije koffie, zodat ze ’s nachts niet wakker liggen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat zelfs in cafeïnevrije koffie cafeïne zit.

Hoe dat zo komt, leggen we je hier uit.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stofje dat van nature voorkomt in bijvoorbeeld koffiebonen, cacaobonen en theebladeren. Het is een opwekkende stof die voor extra energie en een verbeterde concentratie kan zorgen, mits je het met mate inneemt. Als je te veel cafeïne drinkt dan kun je namelijk last krijgen van rusteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, angstgevoelens en misselijkheid. De ene persoon kan beter tegen cafeïne dan de ander. Het kan dus best zijn dat iemand die zeven kopjes koffie op een dag drinkt aan het eind van de dag gemakkelijk in slaap valt, terwijl iemand die er drie drinkt ’s avonds al ligt te woelen.

Wat is cafeïnevrije koffie?

Omdat niet iedereen zin heeft om ’s avonds in bed nog te liggen stuiteren of goed tegen cafeïne kan, bestaat er ook zoiets als cafeïnevrije koffie. Je zou denken dat dit koffie is zonder cafeïne, maar dit is niet helemaal waar. Cafeïnevrije koffie bevat namelijk nog steeds cafeïne, maar wel veel minder dan een normaal kopje koffie.

Door het te decafeïneren wordt 94 tot 98 procent van de oorspronkelijke opwekkende stof eruit gehaald. Een kopje decaf bevat daarom nog twee tot vier (soms vijf) milligram cafeïne. Maar de kans dat je hier wakker van ligt is klein: gewone filterkoffie bevat namelijk 85 milligram cafeïne per kopje (125 milliliter). Je kunt dus met een gerust hart nog laat in de middag een kopje cafeïnevrije koffie drinken.

Lees ook
Is cafeïnevrije koffie gezond of juist niet?

Let op

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat buiten Europa andere maatstaven voor koffieproductie gelden. Zo kan het zijn dat de decaf die je in de Verenigde Staten drinkt, toch nog aardig wat cafeïne bevat. Let hier dus zeker op als je op vakantie gaat.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar
Beeld | iStock

Ook interessant