null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Cactussen kunnen óók doodgaan en nog 7 weetjes over de stekelige plant

Cactussen worden altijd omschreven als de ideale planten voor mensen die niet zulke groene vingers hebben. Maar voor een plant die bijna geen verzorging nodig heeft, kan het soms nog verrassend makkelijk zijn hem tóch om zeep te helpen.

Daarom: een opfriscursus cactus verzorgen middels deze acht weetjes.

1. Cactussen zijn woestijnplanten

Cactussen komen van origine uit Amerika en groeien op droge, hete plekken. Dit betekent dat ze het goed doen in verwarmde huizen: de droogte en warmte doet het niets. Ze kunnen daarom heel goed in direct zonlicht staan, of bijvoorbeeld boven de verwarming. Maar hoe zit het verder met dit stekelige plantje?

2. Cactussen zijn niet onverwoestbaar

In tegenstelling tot de populaire opvatting, kunnen cactussen wel degelijk doodgaan. De meest voorkomende doodsoorzaken van de cactus is te veel water, slechte drainering of de verkeerde aarde. Wanneer cactussen te vochtig worden, dan gaan ze al snel vanbinnen rotten. Het is voldoende om je cactus één keer in de maand een klein beetje water te geven: ze halen zelf namelijk ook water uit de lucht.

3. Cactussen kunnen ook ziektes krijgen

Van andere planten is het over het algemeen bekend of ze snel last krijgen van bladluis of andere problemen. Het is echter minder bekend dat ook cactussen last kunnen krijgen van ziekten of ongedierte. De meest voorkomende problemen zijn wolluis of schimmels. Vaak kun je dit verhelpen door de cactus onder een harde waterstraal te houden (kijk wel uit dat je de cactus niet beschadigd). In de zomer kan het ook helpen de planten in de frisse buitenlucht te zetten bij warm en droog weer.

4. Cactussen kunnen bloemen bloeien

Alle cactussoorten hebben bloemen, maar bij de een zijn die net wat prominenter dan bij de ander. De Mammillaria, Gymnocalycium en Parodia groeien bijvoorbeeld makkelijk een heleboel kleurrijke, indrukwekkende bloemen. Je kunt ervoor zorgen dat je cactus gaat bloeien door zijn natuurlijke cyclus te volgen. Zet hem in de winter op een droge en koude (maar wel lichte) plek en geef hem geen water. In de zomer kun je hem op een warmere plek in de volle zon zetten en af en toe water geven. Op deze manier zal hij sneller bloemen geven.

5. Cactussen zijn eigenlijk best veeleisend

Hoewel je cactus niet zo snel dood zal gaan in omstandigheden die niet naar zijn zin zijn, zal hij toch een stuk beter gedijen in zijn ideale omstandigheden. Hij zal het gelukkigst en mooist zijn in potgrond die is samengesteld uit tuinturf, zand, turfstrooisel en meststoffen. Om ervoor te zorgen dat je cactus goed droog blijft is het belangrijk dat de pot onderin een afvoergat heeft en om eerst wat hydrokorrels op de bodem te leggen.

6. Cactussen zijn pijnlijk

Hoe schattig sommige van deze plantjes er ook uitzien, je kunt er beter vanaf blijven. Heb je er toch per ongeluk een aangeraakt? Je kunt de grootste naalden uit je hand verwijderen met een pincet, en de kleinere stekels met duct tape. Je kunt ook een panty in een bal oprollen en hier hard mee over de plek met stekels wrijven. De laatste, allerkleinste stekels kun je eruit masseren met olijfolie.

7. Cactussen moeten verpot worden

Omdat cactussen lang meegaan, moeten ze af en toe verpot worden naar een grotere pot. Zo kunnen ze blijven groeien. Kies altijd een pot die drie centimeter groter is dan de oude pot. Je kunt de cactus verpotten door tuinhandschoenen aan te doen en de cactus vervolgens in krantenpapier te wikkelen. Zo kun je hem voorzichtig uit zijn oude pot verwijderen zonder geprikt te worden.

8. Cactussen worden oud

In het wild kunnen cactussen wel honderd jaar oud worden, in huis meestal zo’n tien jaar. Maar wie weet, als je hem goed verzorgt en blijft verpotten, dan kan hij nog wel eens een hele tijd meegaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Housebeautiful.com, Plantiful.be

Beeld | iStock

null Beeld

Deze winterharde olijfboom koop je nu van 44,95 euro voor slechts 29,95 euro in de Margriet Shop.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden