Twee buurvrouwen kletsen in de tuin bij het hek

 Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Burenruzies: dit effect heeft het op je en dit kun je eraan doen

Een burenruzie kan zich uiten in pestgedrag. Een homostel dat belaagd wordt met rotte eieren op de ramen. Die ene bovenbuurman die zijn onderburen treitert door telkens weer hard op de vloer te tikken. In de zomer zitten veel mensen weer dagelijks in hun tuin. Dan krijg je vaak nóg meer mee van alle geluiden en geuren die je buren produceren. Geschreeuw, harde muziek die uit de speakers knalt of rook van de barbecue. Uiteindelijk kan dit escaleren in een burenruzie.

We vertellen je welk effect dit op je kan hebben én wat je eraan kunt doen als het hoog oploopt.

Volgens het CBS werden vorig jaar in Nederland bijna 240 duizend 15-plussers gepest. Ook buren pesten elkaar regelmatig. Overlast van buren kan je woongenot flink verpesten. Het heeft ook een negatief effect op je gezondheid. Zo kun je last krijgen van stress, hoofdpijn, slapeloosheid en concentratieproblemen, volgens verkenjegeest.nl. Ook kunnen er psychologische problemen ontstaan die lijken op de gevolgen van pesten. Het kan zelfs zo’n negatief effect hebben dat je je continu angstig voelt, pure wanhoop ervaart of in een depressie belandt. Zo kan er uiteindelijk een laag zelfbeeld ontstaan.

Tips om met burenruzie om te gaan

Robbert Hogenelst, ondernemer en mediator van All about people, helpt dagelijks mensen die te maken krijgen met een burenruzie. We vroegen hem om tips.

Geen verwijt maar verzoek

“De eerste stap is zelf naar de buren gaan en bespreekbaar maken wat er speelt. Wen je aan om van een verwijt naar een verzoek te gaan. Veel mensen beginnen meteen met verwijten. ‘Jouw hond blaft, jouw muziek staat te hard.’ Een natuurlijke reactie van de ander is dan om allerlei verwijten terug te kaatsen. Probeer vragen te stellen en uit te leggen dat je bijvoorbeeld vroeg op moet staan en dat daarom slaap belangrijk voor je is. Zouden we afspraken kunnen maken?”

Ook is het belangrijk om altijd vanuit jezelf te praten. “Als je ‘s zomers in de tuin geluidsoverlast ervaart, kun je met elkaar afspreken welk tijdstip jullie allebei redelijk vinden dat het stil moet zijn. Wat iemand overlast vindt is subjectief. Het is altijd goed om dan te zeggen ‘Ik ervaar’ in plaats van iets als feit of verwijt te brengen.”

Openstaan voor onderhandeling

Wat is er nodig om als buren tot een gezamenlijke oplossing te komen als het gaat om geluidsoverlast? Volgens Robbert moet er van twee kanten onderhandelingsruimte- en bereidheid zijn. “Heb je weleens geprobeerd om te slapen met oordopjes? Er zijn tegenwoordig ook wekkers die heel fel licht geven of wekkers die naast je in bed gaan trillen. Dit kan handig zijn als je bang bent dat je de wekker niet hoort door je oordopjes. De kosten daarvan kun je bijvoorbeeld delen met de buren om het probleem op te lossen. Dan krijg je ook het gevoel dat de ander wil bijdragen aan jouw oplossing.

Probeer met elkaar te kijken: hoe kunnen we elkaar een beetje laten leven? Jij wil iets, maar de ander wil ook iets heel erg graag. Je kunt ook met de buren afspreken om een keer te komen luisteren naar de geluidsoverlast. Als je niet alleen met eisen komt, maar vooral kijkt naar hoe je er samen uit kan komen, dan zijn de meeste mensen bereid tot een open gesprek.”

Buurtbemiddeling inschakelen

Soms kom je er als buren samen toch echt niet uit. Wat kun je dan doen? “Dan zou je naar een gemeentelijke instantie als buurtbemiddeling kunnen stappen. Daar kan een buurtbemiddelaar als neutrale derde het gesprek leiden. Als dit ook niet lukt, kan je naar een professionele mediator gaan.

Uiteindelijk kun je naar de woningbouwvereniging stappen. Als iemand flinke overlast geeft en niet wil luisteren, dan vindt de Wet ruimtelijke ordening plaats. Dan moet je de politie bellen. Maar je kunt ook kijken: in hoeverre vind je de ander een reële klager en in hoeverre een zeurpiet? Ik raad altijd aan om het samen op te lossen, omdat je dan tot een oplossing kan komen waar je je allebei in kan vinden.”

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden