Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Burendag: zo krijg je geld voor die leuke activiteiten in jouw straat of wijk

buren.jpg

Op zaterdag 23 september is het weer Burendag! Ben jij van plan om op deze dag, of een ander moment in het jaar, leuke activiteiten in jouw wijk te organiseren? Gezelligheid kent geen tijd, maar kost wel geld. Gelukkig kun je soms een beroep doen op een (subsidie)pot.

Gezelligheid kost geld

Een buurt waarin 
bewoners elkaar niet 
kennen of een buurt waar ze op de stoep samen een glaasje wijn drinken: het maakt (letterlijk) een levensgroot verschil. Vijf tips voor wie van plan is om binnenkort iets te organiseren.

Tip 1: Klop aan bij je gemeente

Veel gemeentes ondersteunen actieve buurtbewoners met subsidies. De 388 gemeenten in ons land hebben hiervoor geen eenduidig beleid, dus wat er mogelijk is, hangt af van waar je woont. De subsidie is over het 
algemeen bedoeld voor ideeën die de leefbaarheid van de buurt of wijk vergroten. Een inloopochtend voor jonge moeders die elkaar van opvoedadvies kunnen voorzien, maakt dus meer kans dan een gezellige buurtborrel. Zoek op de website van je woonplaats op ‘activiteitensubsidie’ of ‘bewonersparticipatie’.

Tip 2: Crowdfunding

Heb je plannen voor je buurt, maar niet genoeg geld? 
Of heb je nog extra handjes of spullen nodig? Dan kun je crowdfunding overwegen. Op voorjebuurt.nl zamel je 
in wat je nodig hebt (geld, hulp of materie).

Tip 3: Toekenningen Oranjefonds

Het Oranje Fonds en Douwe Egberts zijn de stuwende krachten achter Burendag. Bekijk op burendag.nl welke activiteiten bij jou in de buurt worden gehouden.Wil je als particulier een sociaal initiatief opzetten dat past binnen de doelstellingen van het Oranje Fonds – daarbij gaat het om kleinschalige initiatieven die de 
samenleving mooier maken én iets toevoegen aan de buurt – dan kun je een aanvraag voor een toekenning 
indienen. Het Oranje Fonds ondersteunt veel groene 
initiatieven en initiatieven waar buren langere tijd profijt van hebben.

Week tegen Eenzaamheid

Burendag staat voor gezelligheid en leuk contact met de buren. Helaas is sociaal contact niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijna de helft van de vrouwen onder de veertig jaar voelt zich namelijk weleens eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van Margriet in het kader van de Week tegen Eenzaamheid, dat dit jaar van donderdag 21 september tot en met zondag 1 oktober plaatsvindt. Hoofdredacteur Leontine van den Bos: “Zo’n Week tegen Eenzaamheid zou niet nodig moeten zijn. Maar dat is het wel; eenzaamheid is hard op weg volksziekte nummer 1 in Nederland te worden. Een verschrikkelijke ontwikkeling. Margriet draagt graag bij aan het verminderen van eenzaamheid in onze maatschappij. Daarom lanceerden we eerder dit jaar als eerste in Nederland een online platform waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, Margriet Vriendinnen. Het platform heeft inmiddels al 5000 leden die met elkaar allerlei activiteiten ondernemen.” Kijk voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid op samentegeneenzaamheid.nl.

Tekst | O.a. Nicole Gommers
Foto | iStock

Dit is een gedeelte uit het dossier ‘Een goede buur(t)’ afkomstig uit Margriet 39-2016.

m39-cover

 

 

 

 

 

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Bekijk hieronder een wel heel bijzonder huwelijksaanzoek. Deze man vroeg zijn vriendin ten huwelijk in de bioscoop. Lees hier wat daaraan voorafging.

Kun je de video niet zien? Bekijk ‘m dan hier.

Met nieuwe vriendinnen een dagje weg?

Margriet Vriendinnen biedt vrouwen door heel Nederland de gelegenheid om kosteloos, gemakkelijk en laagdrempelig nieuwe vriendinnen te ontmoeten. Margriet wil iedere vrouw de kans geven het beste uit het leven te halen en zo gelukkig mogelijk te zijn. En daar hoort vriendschap bij! Door het aanmaken van een persoonlijk profiel kun je je aansluiten bij één of meerdere vriendinnengroepen die bij je passen.

Winter Fair 2017

Margriet Winter Fair vindt plaats van 17 t/m donderdag 23 november in de Brabanthallen in Den Bosch. Ga eropuit en geniet van de workshops, optredens, eettentjes en het afwisselende aanbod in de shoppingstraat. Met Margriet Winter Fair kom je in november al helemaal in de sfeer van de feestdagen. Zien we je daar?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant