Déze dingen kun je beter niet in de koelkast leggen
Quirine Brouwer | 8 september 2019
Als je producten in de koelkast legt, denk je misschien dat je ze hierdoor langer kunt bewaren. Niet is minder waar: sommige voedingswaren kun je juist veel beter búiten de koelkat leggen.
Wist je bijvoorbeeld dat je tomaten en peterselie altijd buiten de koelkast moet houden? We leggen je uit waarom.
Koffie
De kans is klein dat je je koffie in de koelkast zal zetten, maar mocht je het idee in je hoofd krijgen: niet doen. Koffie neutraliseert namelijk smaak en geur, dus wanneer het aroma van koffie zich in de koelkast verspreidt, zal de rest van je eten een stuk minder lekker smaken.
Warme restjes
Wanneer je restjes over hebt, laat deze dan eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Het grote temperatuurverschil zorgt er namelijk voor dat het eten sneller bederft.
Tomaten en komkommer
Bij fruit en groente heb je al snel de neiging om ze in de koelkast te leggen om ze zo lang mogelijk vers te houden, maar bij tomaten en komkommer kun je dit beter laten. Beiden worden namelijk sneller rijp in temperaturen onder de 12 graden. Hierdoor gaan ze sneller schimmelen en wordt je komkommer papperig.
Wil je je brood niet invriezen, maar wel zo lang mogelijk bewaren? Helaas is de koelkast geen gulden middenweg: de kou droogt het brood namelijk sneller uit. Je kunt ’t dus beter buiten de koelkast bewaren.
Andere groenten
Niet alleen tomaat en komkommer, maar ook aardappelen, wortelen, uien en knoflook gedijen minder goed in koude temperaturen. Door de hoge luchtvochtigheid gaan ze namelijk sneller rotten. Bewaar ze daarom op een droge en donkere plaats.
Basilicum en peterselie
Koriander en munt moeten wél in de koelkast, basilicum en peterselie bederven er juist sneller van. Je moet het maar net even weten.
Honing en pindakaas
Door de natuurlijke ingrediënten ben je misschien geneigd om deze twee soorten broodbeleg in de koelkast te bewaren, maar dat is echt niet nodig. Honing heeft een unieke antibacteriële samenstelling waardoor het niet zomaar oud wordt. In de koelkast bewaren werkt juist averechts: de honing kristalliseert dan, waardoor het hard wordt. Ook pindakaas kan gewoon op kamertemperatuur bewaard worden. Af en toe even omkeren helpt om de te voorkomen dat de olie naar boven stijgt.