PREMIUM
Budgetexpert: zó kun je besparen op het geven van een feestje
Een verjaardag, een huwelijk, een jubileum... dat vraagt om een feestje! Maar hoe houd je de kosten daarvan een beetje onder controle? Sara Van Wesenbeeck is budgetexpert en schreef het boek Hack je budget. Wij vroegen haar om tips.
Het is altijd leuk om iets feestelijks ook echt te vieren. Maar die kosten... Budgetexpert Sara: “Leg vooral de lat niet te hoog. Er wordt al snel gedacht dat, als je minder geld uitgeeft, het feest ook minder leuk zal zijn. Maar dat is onzin. Minder geld uitgeven betekent niet dat je moet inboeten aan plezier.”
Budget vastleggen
Het is belangrijk om van te voren je budget af te bakenen. Bereken hoeveel je te besteden hebt voor het feest en leg dat vast. Dit kun je ook doen voor elk onderdeel van je feest, zoals een budget voor het eten, je kleding, de bloemen en de huur van een ruimte. Sara: “Reken van tevoren uit, zeker als je een groot feest wilt geven, wat je kunt besteden. Dit geeft een overzicht en voorkomt een ‘budgetkater’.”
‘Zo hoort het’
“Bij sommige vieringen schrijft de traditie voor dat je bepaalde regels moet volgen. Maar het kan zijn dat die veel geld kosten. Geef je een feest voor je kleinkind? Vraag dan wat het kind het liefste wil eten. Vaak wil een kind gewoon pannenkoeken of iets anders simpels. Gezellig, lekker en een stuk goedkoper dan de ‘moetjes’.”
Locatie
Locaties huren zijn vaak nog wel de grootste uitgaven bij het organiseren van een feestje. Om daarop te besparen kun je je feestje natuurlijk thuis vieren. Wil je het toch ergens anders doen, vraag dan eens aan vrienden of kennissen of je hun tuin mag gebruiken.
Combineren
Zijn jij en je partner in dezelfde maand jarig? Of hebben jij en je vriendin allebei iets te vieren? Geef dan een gezamenlijk feest! “Zo kun je de kosten delen, net zo gezellig en het scheelt jullie allebei geld,” aldus Sara.
Lenen
Als je je feestje ver van tevoren plant heb je de tijd om rond te vragen wat je van anderen kunt lenen. Een partytent, tafels, stoelen, borden, bestek en glazen kun je misschien wel van vrienden of buren lenen. Die laatsten moet je dan wel uitnodigen voor je feestje.
Boodschappen
Bespaar op je aankopen door een budgetvriendelijk menu op te stellen. Kies tijdens het maken van je boodschappenlijst voor eenvoudige ingrediënten. Koop niet te veel verschillende soorten drank en koop het eten en de producten die je nodig hebt als ze in de aanbieding zijn. Sara: “Ook kun je het best kiezen voor huismerken. Die zijn vaak net zo goed en echt stukken goedkoper.”
Zelf maken
Je kunt natuurlijk veel zelf maken voor je feestje. Denk aan taart, koekjes en cupcakes. Maar ook decoratie hoeft niet veel geld te kosten. Zet bijvoorbeeld mooie herfsttakken op de tafels en maak de feestversiering zelf. Sara: “Je kunt ook vragen om cadeaus die bijdragen aan het feest, zoals een flesje wijn of versiering. Wees creatief en houd het redelijk. Het draait uiteindelijk om samenzijn en gezelligheid.”
Entertainment
Ook op entertainment valt te besparen. Bedenk zelf een quiz of studeer met een aantal vrienden of familieleden een muzieknummer in, ga karaoke zingen of pak die oude sjoelbak weer eens tevoorschijn. Voor kinderfeestjes kun je bijvoorbeeld met de kinderen gaan knutselen of een speurtocht doen door het bos of park. Sara: “Ook hierbij geldt: minder geld uitgeven betekent niet dat het minder leuk is.”