Laatste aflevering uitstel van executie eef geeft budgettips Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Budgetcoach Eef over het einde van Uitstel van Executie (en de meest praktische budgettips)

Het tv-programma was veertien jaar lang een begrip: Uitstel van Executie. Samen met zijn team hielp Martijn Krabbé mensen die door allerlei omstandigheden financiële problemen kregen en hun huis niet meer konden betalen. In de laatste aflevering, die maandagavond op RTL4 te zien is, blikt Martijn, samen met makelaar Alex van Keulen, bouwkundige Duncan Abrahams en budgetcoach Eef van Opdorp terug op de afgelopen veertien jaar. Wij vroegen Eef naar het einde van dit tijdperk én vroegen haar om praktische budgettips.

Want hoewel huizen een stuk minder vaak onder water staan, stijgen kosten op heel veel andere vlakken de laatste maanden wél.

Eind van een tijdperk

Veertien jaar lang werd er met hart en ziel gewerkt aan Uitstel van Executie. Het begon met een idee van makelaar Alex van Keulen, dat Martijn Krabbé in een tv-format goot. “Woningen stonden toen enorm onder water. We gingen ertussen zitten. Verbouwden de boel en maakten afspraken met de banken. Dat is nu achterhaald. Huizen staan nauwelijks nog onder water”, vertelt Martijn bij het AD.

Jarenlang was ook Eef van Opdorp een vertrouwd gezicht in het programma. De budgetcoach hielp mensen op financieel gebied weer overzicht te krijgen en hun problemen te boven te komen. Maar volgens haar hebben ze veel meer dan dat teweeg weten te brengen. “Er is sprake van een beweging bij onder andere ook banken,” zo vertelt ze. “Zij keken altijd naar een dossier, een case. Nu is dat verschoven en wordt ook daar steeds meer gekeken naar de mens erachter.”

Ook van kijkers heeft Eef veel reacties gekregen. “Het is fijn dat we mensen kunnen helpen in het programma, maar ook kijkers hebben er veel van geleerd. Ook mensen die niet in zwaar weer zitten, geven aan dat ze veel hebben aan de budgettips. Dat is natuurlijk fantastisch om te horen. Dat je nog veel meer mensen helpt, dan alleen die mensen die je in het programma terugziet.”

Werken met een fijn team

Dat het programma stopt vindt de budgetcoach jammer. “Natuurlijk is het balen dat het nu klaar is. Het is een programma waar we met heel veel liefde aan gewerkt hebben en ik ben ook superblij dat ik er veertien jaar lang met een geweldig team, zowel voor als achter de schermen heb kunnen werken. En ook de deelnemers vind ik nog steeds erg dapper. Dat zij zich in zo’n kwetsbare periode en situatie, zo open durven op te stellen en hun situatie op tv laten zien. Dat heeft ons zo geholpen om aan anderen te laten zien: je hoeft het niet alleen te doen.”

Het team heeft over de gehele linie veel aan elkaar gehad. “Ik heb soms slapeloze nachten gehad bij bepaalde situaties. We hebben mensen geholpen die ziek zijn en in echte shit-situaties zaten. Dan is het heel fijn om juist samen met Alex, Duncan en Martijn dit programma te maken. We hebben veel steun aan elkaar.”

Budgettips van Eef

De belangrijkste tip van Eef: werk aan je relatie met geld. “Als je in je liefdesleven geen goede relatie hebt, maak je het uit. Doe dit ook met geld. Is je relatie met geld niet goed, gooi het dan op de schop en probeer het aan te passen.” Hiervoor geeft ze verschillende tips:

  • Kijk met een frisse blik naar je geldpatronen. “Veel gewoontes, ook op het gebied van geld, sluipen er onbewust in. Door met een frisse blik ernaar te kijken, krijg je inzichten welke dingen je misschien kunt schrappen. Je kunt bij het Nibud bijvoorbeeld het persoonlijk budgetadvies invullen om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Je kunt dit vergelijken met de rest van Nederland, waardoor je ook weet hoe goed je het doet. Maar nog belangrijker: je weet aan welke knoppen je kunt gaan draaien.”
  • Start een geld- of spaarclub. “Praten over geld is nog steeds een taboe. Maar juist door er met anderen over te praten krijg je ideeën. Misschien doet iemand anders wel iets, waar jij nog nooit aan gedacht hebt. Door een spaarclubje te beginnen met bijvoorbeeld een aantal vriendinnen kun je elkaar helpen. Bedenk een plan en stel gelddoelen op. Je kunt elkaar verantwoordelijk houden en er zo voor zorgen dat jullie allemaal je doelen haalt.”
  • Denk niet alleen na over de korte, maar ook over de lange termijn. “We zijn snel geneigd om na te denken over de korte termijn, maar ook de lange termijn is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van een buffer. Als het financieel goed gaat sta je er misschien niet bij stil, maar juist dan is het goed om daaraan te werken. Dan heb je de ruimte en kun je geld sparen.”
  • Ontdek hoe jij geld uitgeeft. Bijvoorbeeld door de geldtypentest te doen. “Zo kom je erachter op welke manier je geld uitgeeft en vooral welke valkuilen daarbij horen. Misschien ben je wel een Struisvogel die een hekel heeft aan geldzaken. Dan is het goed om uit te zoeken wat jij kunt doen om op een laagdrempelige manier wel meer in de financiën te duiken. Juist dat inzicht in jezelf is belangrijk, om uiteindelijk beter met geld om te kunnen gaan.”
  • Hoeveel heb je echt nodig? “Dat is een vraag die je jezelf altijd moet stellen. Hoeveel geld heb je netto nou écht nodig? Wanneer heb jij voldoende geld en kun je voorzien in je behoeften? Zorg dat je dat inzichtelijk hebt, bijvoorbeeld door terug te kijken. Dat is iets wat we eigenlijk veel te weinig doen, maar wat heel veel inzichten kan opleveren. Kijk eens een maand terug en ga bij je uitgaven na: was dit echt nodig? Zo kun je zien wat je wel en niet nodig hebt, waar je misschien uitgaven kunt terugschroeven en waar je meer geld nodig hebt.”
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden