Brood Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Brood en gebak duurder dan ooit: wordt het onbetaalbaar?

Niet alleen huishoudens in Nederland ervaren nare gevolgen van de stijgende energieprijzen. Ook bakkers hebben een zware periode. De prijs van brood is in alle EU-landen gestegen afgelopen zomer. Niet alleen de kosten voor grondstoffen en verpakkingen zijn omhooggegaan, maar ook de energierekening.

Als gevolg hiervan hebben de bakkers geen andere keus dan de prijzen van het brood en gebak te blijven verhogen.

Broodprijs gestegen

Marktonderzoekbureau GfK berekende dat de gemiddelde kiloprijs van brood in de supermarkt in de maand augustus met 10,8 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De broodprijs bij ambachtelijke bakkers en op de markt is gemiddeld 9,1 procent gestegen. Onderzoeker Servé Muijres legt uit dat dit minder lijkt, maar dat de absolute kiloprijs in een speciaalzaak hoger ligt dan in een supermarkt. Voor ambachtelijke bakkers is er dan ook snel hulp nodig.

“Omdat bij een bakker de energiekosten een groter deel vormen van de kostprijs van een brood dan bij een supermarkt, is bij deze groep ondernemers de impact groter”, aldus Muijres.

Arbeidskosten

Marie-Hélène Zengerink, directeur van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV), legt uit dat de arbeidskosten 30 tot 50 procent de prijs van een brood bepalen. “De prijs van de grondstoffen is daarna de grootste post: twintig tot dertig procent. En dan heb je overige kosten die je doorberekent, zoals de huurprijs van je pand en de prijs van energie.”

Hier is dan ook meteen waar het volgens Zengerink mist gaat: “De kosten van energie waren vroeger gemiddeld drie tot vijf procent van de prijs van een brood; een vrij klein gedeelte. Een bakker die vroeger acht cent doorberekende per brood, moet dat nu door de stijgende gasprijzen vertienvoudigen en komt uit op tachtig cent per brood. Dat is uit verhouding, als je kijkt hoe de prijs van een brood wordt opgebouwd.”

Steunpakket

Minister Adriaansens van Economische Zaken beloofde in Nieuwsuur dat er in november een steunpakket komt voor ondernemers. Volgens Zengerink komt dat steunpakket te laat. “Wat ons betreft moet er nú iets gebeuren. Wij hebben vorige week zeven bakkers aan de telefoon gehad die faillissement moeten aanvragen als er niet op korte termijn hulp komt.”

De minister geeft aan gericht te willen helpen, maar hierbij de hulp nodig te hebben van energiebedrijven om inzage te krijgen in het verbruik, dat verschilt per onderneming. Zengerink pleit ervoor dat energiemaatschappijen de rekeningen voor bakkers bevriezen. Dat kan voorkomen dat veel ondernemers moeten stoppen met het bakken van brood en banket.

Als er op korte termijn niets verandert, verwacht marktonderzoeker Muijres dat de broodprijzen verder kunnen stijgen: “Er zijn nog geen concrete maatregelen over energiecompensatie bekend en ook de graan- en tarwemarkt blijft instabiel, dus op dit moment ziet het er nog niet naar uit dat prijzen weer gaan zakken.”

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | AD

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden