null Beeld

Brildragers opgelet: mensen met bril zijn bewezen intelligenter

Met een bril op oog je niet alleen intelligenter, wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat mensen dit ook daadwerkelijk zijn. Tijd om die bril maar weer eens op te poetsen, want dat plekje op je neus heeft 'ie meer dan verdiend.

Dit is het verband tussen intelligentie en een bril dragen.

Mensen met bril zijn intelligenter

Denk je aan een echte studiebol, dan zie je waarschijnlijk een stereotype voor je, inclusief bril. En dat blijkt niet onterecht, want wetenschappelijk bewijs toont aan dat mensen mét bril echt intelligenter zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Edinburg, waar genetische en cognitieve informatie van meer dan 300.000 deelnemers werd onderzocht. Hieruit bleek dat er een verband kan worden gelegd tussen intelligentie en een bril nodig hebben. Zo bleken mensen met een hoger IQ dertig procent vaker een bril te dragen, dan mensen met een lager IQ. Dit geldt overigens ook als je lenzen draagt in plaats van een bril. Alleen een leesbril telt helaas niet mee.

Bril in de klas

Daarnaast stelt een Duits onderzoek van Universiteit Tubingen dat dit verband, tussen de mate van intelligentie en het dragen van een bril, terug te brengen is tot de basisschool. Zo zouden kinderen met slechtere ogen vaker vooraan zitten om het bord te kunnen lezen. Hierdoor kunnen ze beter opletten en raken ze minder snel afgeleid door kattenkwaad. Ook zouden kinderen met een bril door het nerd-imago minder populair zijn. Hierdoor hebben ze minder afleiding door klasgenoten, en meer tijd om zich om hun schoolwerk te focussen. Dat klinkt misschien een beetje zielig, maar brildragers doen er later hun voordeel mee. Zo bleek uit het Duitse onderzoek dat 53 procent van de afgestudeerden aan een hbo of wo-studie een brildrager is, tegenover 24 procent van de niet-brildragers die hun middelbare school niet afmaakte. Daarnaast bleek uit eerder onderzoek ook, dat mensen met bril sneller een baan vinden.

Lees ook: Mensen die tegen hun huisdier praten zijn slimmer, blijkt uit onderzoek

Goede indruk

Daarnaast blijkt uit een Brits onderzoek dat één op de drie mensen vindt dat iemand er met bril professioneler uit ziet. En de helft van de ondervraagden vond iemand er met bril intelligenter uit zien. Daarnaast zou je er met bril ook eerlijker en betrouwbaarder uit zien. Genoeg redenen om dus wat vaker dat montuurtje met trots op je neus te zetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Harpers Bazaar, Wellingelichte kringen, Leesbrilhuis

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden