Een woningbrand in huis voorkomen: zo doe je dat Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Brand in huis voorkomen: zó doe je dat

Een stijgende energierekening zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar creatieve manieren om ons huis te verwarmen. Maar niet alle alternatieven zijn even veilig. Sommige zijn zelfs brandgevaarlijk.

Adviseur risicobeheersing bij de Brandweer Amsterdam-Amstelland, Richard van den Bos, geeft bij Het Parool aan dat de brandweer haar hart vasthoudt voor de komende winter. De afgelopen weken was het namelijk al raak: de brandweer moest uitrukken voor branden die veroorzaakt werden door onvoorzichtig handelen van bewoners. Denk hierbij aan een elektrische kachel die te dicht bij een houten kast stond, waardoor er vlammen ontstonden, en een open haard die voor het eerst weer gebruikt werd, zonder de schoorsteen te controleren en schoon te maken.

Reden genoeg dus om ook deze winter te blijven oppassen met vuur en warmtebronnen. Want ondanks dat je wilt besparen, blijft een ongelukje in een klein hoekje zitten. Daarbij zijn de vlammen niet alleen gevaarlijk voor onszelf, maar ook voor onze buren.

Brand door een elektrische deken

In de winter kan een elektrische deken fijn zijn. Je bed is alvast verwarmd als je erin duikt en ook op de bank kan die extra warmte fijn zijn. Nieuwe elektrische dekens moeten voldoen aan hoge veiligheidseisen, maar blijven gevoelig voor slijtage en andere beschadigingen. Daarom is het volgens de brandweer belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan, om kortsluiting of brand te voorkomen. Vervang je elektrische deken bijvoorbeeld op tijd (gemiddeld gaan ze zo’n zeven jaar mee), laat de stekker niet onnodig in het stopcontact zitten en rol de deken op in plaats van 'm te vouwen. Het vouwen van de deken kan ervoor zorgen dat de bedrading breekt, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Een elektrische deken onder het tapijt leggen als vervanging voor de vloerverwarming, is een slecht idee: dan kun je wachten op brand.

Wees voorzichtig met kaarsen

Kaarsen geven gezellig licht én een klein beetje warmte. Maar ten opzichte van een elektrische of op gas gestookte kachel levert zo'n kaars je weinig op. Om brand te voorkomen, is het verstandig om de kaarsen in een geschikte houder te zetten. Een excuus om een leuke kandelaar aan te schaffen dus! Zorg wel dat de kandelaar of houder niet om kan vallen. Ook druipend kaarsvet kan ervoor zorgen dat er vlammen ontstaan, zeker als dit terechtkomt op een papieren of houten ondergrond. En let op met wapperende gordijnen: zorg dat daar geen kaarsen in de buurt zijn.

Een alternatieve verwarming die veel voorbijkomt op internet, is een bloempotkachel. Het gebruik hiervan wordt ontmoedigd door de brandweer, omdat de omgekeerde bloempotten met waxinelichtjes steekvlammen, brandwonden en koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

Pelletkachels of andere alternatieven

Met de hoge gasprijzen wordt er steeds vaker gekozen voor alternatieven zoals een pelletkachel. Net als houtkachels zijn deze brandgevaarlijk en is het dus belangrijk om alert te blijven. Om het brandgevaar te verkleinen, is het verstandig om de kachel te laten installeren door een erkende installeur. Ga niet zelf aan de knoppen draaien, maar laat de kachel instellen door iemand die hier verstand van heeft. Zorg ervoor dat je de kachel goed onderhoudt en op een veilige manier gebruikt, zodat de kans op ongelukken zo klein mogelijk is.

Andere oorzaken voor brand in huis

Elektrische dekens en kaarsen zijn niet de enige brandgevaarlijke dingen in huis. Ook hiermee moet je oppassen:

  • Koken op gas: blijf altijd alert. De vlam in de pan is zo gebeurd. Theedoeken of kleding kunnen ook vlam vatten. Blijf bij het fornuis als je een het koken bent en zorg ervoor dat brandbare spullen niet in de buurt van het vuur komen.
  • Elektrische apparaten: ook deze kunnen brand veroorzaken. Zet ze daarom altijd uit als je weggaat en maak ze regelmatig schoon. Het is vooral belangrijk dat er geen stof op de apparaten blijft liggen. Om die reden is het ook belangrijk om een pluizenfilter in de droger altijd goed schoon te maken.
  • CV-ketel: ook deze kan brand veroorzaken, zeker als je ketel verouderd is. Vervang de ketel dus op tijd en laat hem geregeld controleren door een erkende installateur. Het best kun je dit elk jaar laten doen.

Een tip die de brandweer ook nog geeft: hang een rookmelder én koolstofmonoxidemelder op. Die eerste is sinds 1 juli 2022 verplicht.

Bron | Het Parool, De Brandweer, Nationale Nederlanden

Nynke KooyGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden