Dít zijn je rechten bij een bosbrand op vakantie
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bosbrand op je vakantiebestemming: dit zijn je rechten

De zomer heeft niet alleen invloed op ons, maar ook op de natuur. Door de droogte en hitte kunnen er makkelijk bosbranden ontstaan. Misschien ook wel op jouw vakantiebestemming in Zuid-Europa. Op meerdere plekken is het daar namelijk zó droog dat campings geteisterd worden door bosbranden. Wat nu als je daardoor als vakantieganger onverwachte uitgaven moet doen of wilt veranderen van bestemming? Dít kun je dan doen.

In sommige gevallen betekent het dat je helaas kunt fluiten naar je geld.

Problematische bosbranden in Zuid-Europa

Op meerdere plekken in Zuid-Europa zijn problematische bosbranden ontstaan. Zo is er in in het Franse Gironde een gigantische bosbrand gaande en ook in het noorden van Spanje werd vorige week al alarm geslagen. Als je op vakantie bent en er ontstaat een fikse bosbrand in het gebied, kun je voor nare financiële verrassingen komen te staan. Wat kan de reisverzekeraar voor je doen als je geëvacueerd moet worden bij een bosbrand?

Sanne Over, woordvoerder van de ANWB, vertelt aan NU.nl dat de reisverzekeraar beoordeelt of de bijkomstige kosten ‘eerlijk’ zijn. “Het moet op dat moment een veilig en gelijkwaardig alternatief zijn voor je eerdere verblijf. Als je de kosten maakt in overleg met onze alarmcentrale, worden onkosten door calamiteiten altijd vergoed. Als er geen contact is geweest, wordt het niet direct afgewezen, maar is het afhankelijk van de situatie.”

Hierbij zijn twee scenario’s mogelijk. Als je een pakketreis hebt geboekt via een reisorganisatie, maak je geen eigen kosten. “De reisorganisatie is in dat geval verantwoordelijk voor vervangend onderkomen en vervoer. Als je de reis zelf hebt geboekt, ben je afhankelijk van je reisverzekering en moet je de kosten daar declareren.”

Bosbranden vóór vertrek

Als de bosbranden al gaande zijn als je je koffers nog niet hebt gepakt, kun je bij de ANWB alleen annuleren wanneer je een annuleringsdekking hebt voor calamiteiten. Ook moet er sprake zijn van een onvoorziene situatie, legt Sanne uit. Als je een camping hebt gereserveerd, terwijl er toen al bosbranden waren, dan is het onwaarschijnlijk dat je een onkostenvergoeding krijgt.

Kun je in sommige gevallen fluiten naar je geld? Helaas wel. Als je geen annuleringsverzekering hebt en niet via een reisorganisatie hebt geboekt, ben je het bedrag kwijt. Hierbij is ook de kleurcode van het vakantieland belangrijk. Als het ministerie van Buitenlandse Zaken het land al als risicoland heeft bestempeld, maak je de reis op eigen risico. De verzekering hoeft je reis dan niet te vergoeden. Wil je weten of jouw vakantieland risico loopt? Kijk voor de kleurcode dan op de site van Buitenlandse Zaken.

Bron | NU.nl

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden