Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Bootje varen: de leukste routes

vrouw-boot-varen.png

Wie de wereld vanaf het water bekijkt, ziet ineens heel andere dingen. Zelfs je eigen stad waar je zo vaak doorheen hebt gefietst, zal je verrassen. Huur eens een bootje en ga lekker een middag varen. Deze vijf mooie plekken zijn de moeite waard.

Op naar waterdorp Giethoorn

Het Venetië van het Noorden, zo noemen ze Giethoorn ook wel. Niet zo gek, want ook Giethoorn is een echt waterdorp. Een boottochtje voert je door talloze grachtjes en langs authentieke boerderijen met rieten daken. Van rondvaartboot en punter en van kano tot fluisterboot: als het vaart, kun je het in Gietdorp wel huren. In dit overzichtje vind je verschillende verhuurders op rij. Heb je weinig tijd? Kies dan voor een tochtje door het dorpshart, dat neemt ongeveer een uur in beslag. Langer de tijd? Ga dan vooral varen in Nationaal Park Weerribben Wieden, in dit prachtige natuurgebied kun je je makkelijk een paar uur of middag vermaken met kijken, zwemmen én genieten.

Tip: als je gaat varen, verdiep je van tevoren even in hoe je een bootje bestuurt en wat de regels op het water zijn. Zodat het je beter afgaat dan de vrouwen in deze video:

 

Bootje varen in Breda

Een goede tip is een geweldige tocht in en om de gezelligste binnenstad van Nederland, Breda, per boot. Mét lekkere hapjes en drankjes aan boord. Wil je eens wat anders doen? BootjevarenBreda organiseert gedurende het hele jaar leuke uitjes, die je ook in combinatie met een boottocht kunt doen. Probeer bijvoorbeeld eens streetgolf. Speel een potje golf dwars door de straten van Breda (leuk: het spelletje kent bijna geen regels) en leer de stad zo goed kennen.

Rust nodig? Ga varen in De Biesbosch

Varen door kleine kreekjes onder de wilgentakken door, bijzondere vogels en vissen spotten: een tochtje door Nationaal Park De Biesbosch ádemt rust. Als je hier een bootje huurt, moet je wel opletten waar je kunt varen. Dat hangt namelijk af van het type boot dat je huurt. Sommige kreken zijn bijvoorbeeld alleen toegankelijk voor kano’s en roeiboten. Een bootje huur je bij bezoekerscentrum Biesboschcentrum Dordrecht. Daar koop je voor 8 euro een vaarkaart waar precies op staat waar je mag varen en waar je kunt aanleggen, bijvoorbeeld om te wandelen.

Heerlijk Haarlem

Ook Haarlem leent zich goed voor een tochtje over het water, dankzij de mooie, maar overzichtelijke binnenstad en de natuur die je iets buiten het centrum vindt. Bootverhuurder Club Spaarne biedt twee routes aan. Kies bijvoorbeeld voor de bruggenroute (8 km) en vaar door kleine grachtjes langs mooie grachtenpanden én onder kleine en grote bruggetjes door. Ook mooi is de molenroute (21 km). Daarbij vaar je niet alleen door de binnenstad, maar kom je ook langs het Spaarne, plas de Mooie Nel en diverse, bijzondere molens waar je ook kunt aanleggen. Deze route is  trouwens een aanrader om in strenge winters een keer op de schaats te doen.

Van (A)lkmaar naar (B)ergen

Als je gaat varen in Bergen kun je verschillende kanten op. Vaar naar Alkmaar en geniet van de historische binnenstad. Of kies voor een tochtje door de natuur, langs de rietkragen van de Berger- en Egmondermeer. Bij Go with the Flo’ot huur je kleine motorbootjes. Maak het jezelf gemakkelijk en bestel er een picknickmand bij. Leg onderweg ergens aan en stap uit voor een picknick in het weiland. En sluit de dag vooral af met een bezoekje aan kunstenaarsdorp Bergen, een paar minuten rijden vanaf dit verhuuradres. Absoluut de moeite waard voor een wandeling of een hapje eten.

Ook interessant