Boerenprotest: dit betekent die omgekeerde Nederlandse vlag Beeld NurPhoto via Getty Images
Beeld NurPhoto via Getty Images

Boerenprotest: dit betekent die omgekeerde Nederlandse vlag

Achterop tractors, wapperend aan huizen en op allerlei plekken langs de snelweg: de Nederlandse vlag hangt plotsklaps overal. Maar niet zoals we gewend zijn: de vlag hangt omgekeerd, met de blauwe baan boven. De reden? Boerenprotesten.

De kans is klein dat je nog geen omgekeerde vlaggen gezien hebt. We vertellen je wat dit betekent.

Dit betekent de omgekeerde vlag tijdens het boerenprotest

Nederland is al weken in de ban van de boerenprotesten. Bijna elk weekend trekken tractors massaal richting Den Haag, om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Die tractors zijn vaak versierd met omgekeerde Nederlandse vlaggen, maar we zien de vlag nu ook steeds vaker aan huizen of langs de snelweg verschijnen. Dat roept uiteraard de vraag op: wat is de betekenis achter het omdraaien van de vlag?

Voor de boeren is het een noodoproep, waarmee ze duidelijk willen maken dat er iets moet veranderen aan het beleid, zodat ze hun hoofd boven water kunnen houden. Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse vlag ondersteboven gedragen wordt. We zagen het ook al tijdens de Gele Hesjes-protesten in 2018, en later bij de protesten tegen de coronamaatregelen. Met deze keuze willen de protestanten laten zien: zo kan het niet langer.

Van Amerikaanse oorsprong

Het omdraaien van de vlag is niet door Nederlanders bedacht. Deze protestbeweging heeft een Amerikaanse oorsprong, en werd bekend uit onder andere de tijd van de Vietnamoorlog. Davied van Berlo, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, vertelt tegen NOS dat het in de Verenigde Staten zelfs een wet is. “Daar is een uitgebreide vlaggenwet, waarin staat dat je in geval van nood de vlag mag omdraaien. Ook in de Nederlandse scheepvaart werd dat in het verleden wel gebruikt.” Deze wet heeft echter weinig met protesten te maken - dat burgers de vlag omdraaien, is hún manier om te laten zien dat het land volgens hen in nood is.

Niet tegen de wet in

Hoewel er ook veel kritiek op het omdraaien van de vlag komt - de vlag wordt nu voor politieke doeleinden gebruikt, terwijl veel mensen vinden dat het juist de vlag van alle Nederlanders hoort te zijn - benadrukt Van Berlo dat het niet in strijd met de wet is. Van Berlo: “Het is in Nederland gewoon wettelijk toegestaan om de vlag zo te gebruiken, maar ik kan mij wel voorstellen dat sommige mensen er niet blij mee zijn.” Tegelijkertijd klinken er ook positieve geluiden, zo weet de NOS te melden. “Het is een vreedzame actie. Beter dit dan dat de boeren in hun tractoren op de snelweg gaan rijden,” aldus een getuige wiens straat volhangt met omgedraaide vlaggen.

Bron | NOS

Leonie CollombonNurPhoto via Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden