Boeren blokkeren distributiecentra van supermarkten: wat zijn de gevolgen voor ons? Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Boeren blokkeren distributiecentra: wat merk je daarvan in de supermarkt?

Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen: de boeren voeren maandag actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dit doen ze door onder andere door distributiecentra van verschillende supermarktketens te blokkeren. Maar wat merken wij daar dan van als we vanavond in de supermarkt staan?

En misschien een nog belangrijkere vraag: moeten we weer gaan hamsteren?

Blokkades door de boeren

Het afgelopen weekend was er veel onduidelijk over de acties van de boeren, maar op maandagochtend blijkt dat de distributiecentra het eerste doelwit zijn. Boeren blokkeren met hun trekkers de toegang tot distributiecentra van onder andere Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni. Hierdoor kunnen vrachtwagens de producten niet naar de winkels vervoeren.

De impact van geblokkeerde distributiecentra

Maar wat merken wij als consument van die blokkades? Volgens RTL Nieuws zijn dat de legere schappen van met name de versproducten. Zo zegt voedselketendeskundige Jan-Willem Grievink: “De bevoorrading van een supermarkt is zo’n uitgekiend systeem, dat er geen enkele extra voorraad beschikbaar is.” Dat we met name merken dat versproducten in mindere mate te verkrijgen zijn, komt doordat deze producten dagelijks aangevuld worden. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, CBL, beaamt dat. Ook zij waarschuwen voor lege schappen op met name de versafdeling.

Maar niet alleen de bevoorrading van de winkels is een probleem, ook het aanleveren van voedsel door leveranciers gaat moeizaam. Zij kunnen niet bij de distributiecentra komen om hun producten daar aan te leveren. Het gevolg daarvan? Onnodige voedselverspilling. Want veel dagverse producten kunnen niet langer dan 24 uur bewaard worden en worden daarom dus vernietigd als ze de schappen niet op tijd bereiken.

Tijd om te hamsteren?

Moeten we dan net als in coronatijd weer gaan hamsteren? Volgens Grievink is dat niet aan de orde. Hij zegt tegen RTL Nieuws dat we ons geen zorgen hoeven te maken over winkels die helemaal leeg zijn: “We hoeven geen honger te leiden.” En op grote schaal inslaan door te hamsteren, dat n zorgt volgens Grievink alleen maar voor problemen. Producten die normaal gesproken niet zo snel uitverkocht raken gaan dan ineens wel heel hard, waardoor anderen zonder komen te zitten. Gewoon kopen wat je nodig hebt, is dus het beste advies.

Bron | AD

Nynke KooyANP / ANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden