null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Boeken, films en albums die je niet wilt missen

Een bijzonder levensverhaal, een nieuw seizoen van de detective Shetland en een prachtig album van Lenny Kuhr. Dit zijn de lees- kijk- en luistertips van deze week.

null Beeld

Net verschenen

Een onvoorstelbaar levensverhaal

biografie | Keizerin Catharina I van Rusland begon haar leven als Marta Skowrońska, een straatarme Litouwse boerendochter. Ze werd uitgehuwelijkt aan een Zweedse infanterist, verkracht door een bende Russische soldaten, verkocht als seksslavin, kwam terecht aan het Russische hof en… trouwde met Tsaar Peter de Grote. Ze kregen twaalf kinderen, van wie er slechts twee volwassen zouden worden. Dit onvoorstelbare levensverhaal beschrijft Kristina Sabaliauskaité in Peters keizerin.
€ 22,50 (Prometheus).

Iets minder positief graag

psychologie | Positiviteit is de oplossing voor alles. Toch? Met positief denken zou je het lot kunnen sturen en zelfs ziektes kunnen genezen. Maar waarom zijn er dan zo veel mensen ongelukkig? Volgens psychotherapeut Whitney Goodman is het juist ongezond om je negatieve gevoelens te onderdrukken. Zij legt uit wanneer positiviteit wel en niet helpt, en hoe je omgaat met negatieve emoties.
Giftige positiviteit € 22,99 (Lev.).

Een bloedstollende jacht

thriller | Samuel Bjørk is weer op dreef in zijn nieuwe thriller Sneeuwwit, waarin het rechercheteam – versterkt met de jonge profiler Mia Krüger - de jacht opent op een seriemoordenaar die het op blonde, sproetige elfjarige jongetjes heeft voorzien. Zijn (telkens twee) slachtoffers positioneert hij na hun dood zorgvuldig. Sneeuwwit is enorm spannend en vakkundig opgebouwd, met goed uitgewerkte personages. Wederom vakwerk van Bjørk.
€ 21,99 (Luitingh-Sijthoff).

null Beeld

3x Werk

 1. Over hoe je de kantoorjungle overleeft
  Of je nu thuiswerkt of weer op kantoor zit, Japke-d. Bouma geeft broodnodige tips om overeind te blijven in de kantoorjungle, inclusief vreselijk jargon, zoomgesprekken en ‘call-ins’.
  De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen, het onmisbare lijstjesboek door Japke d.-Bouma. € 17,99 (Alfabet).
 2. Over een carrièreswitch
  Zit je vast in een doodsaaie baan? Heb je het lef om iets totaal anders te gaan doen? Inspirerende verhalen en waardevolle tips vind je in: Morgen neem ik echt ontslag.
  Door Lian van Ark-Swinkels € 20 (S2 uitgevers).
 3. Over voldoende werkgeluk
  Een kwart van alle werknemers gaat met tegenzin naar z’n werk en het aantal burn-outs stijgt explosief. Dit boek geeft praktische handvatten om je werkgeluk te verbeteren.
  Werkgeluk werkboek door Yaël Rosen € 19,99 (BBNC).
null Beeld

Album

De essentie van Lenny

Ruim een halve eeuw nadat ze het Eurovisiesongfestival won met De troubadour, kan Lenny Kuhr nog steeds mooi zingen en brengt ze nog steeds muziek uit. Stef Bos schreef niet voor niets het nummer Nog steeds de troubadour voor Kuhrs nieuwste album. Haar 33ste alweer. Hierop staan ook liedjes geschreven door Spinvis, Kuhrs ex-man Herman Pieter de Boer én twee liedjes van haar dochter Daphna Bialystock. “Dat vind ik zó gelukmakend,” zegt Kuhr. “De essentie van wie ik ben, zit in alle liedjes.”
Het album Lenny Kuhr is nu verkrijgbaar.

Film

Een oom en zijn neefje

In deze hartverwarmende zwart-witfilm over familie-banden speelt Oscarwinnaar Joaquin Phoenix (Joker, Walk the line) de radiojournalist Johnny. Voor een project interviewt hij kinderen over hun dromen. Zijn zus Viv (Gaby Hoffman) vraagt Johnny om een tijdje op haar negenjarige zoontje Jesse te passen. Johnny neemt zijn neefje onder zijn vleugels en tijdens een roadtrip krijgen ze een unieke band.
C’mon c’mon, kijk op de website van de bioscoop voor actuele speeldagen en tijden.

null Beeld

3x Deze week op televisie

1 Moordonderzoek

Een prominente inwoner van de Shetlandeilanden wordt op klaarlichte dag in zijn deuropening doodgeschoten. Detective Jimmy Perez (Douglas Henshall) keert daarom direct na de uitvaart van zijn moeder terug, om samen met onder meer collega DS Alison ‘Tosh’ Macintosh (Alison O’Donnell) de moord te onderzoeken. Dit zesde seizoen van Shetland bestaat uit drie dubbele afleveringen.
Shetland, vanaf 5 februari om 22.10 uur op NPO 2.

2 Lachen met Kim

Kim van Kooten schreef het scenario van De verschrikkelijke jaren tachtig. Deze achtdelige dramaserie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps, tevens de regisseur. De serie gaat over een woongroep in de jaren tachtig. Onder anderen met Kim van Kooten, Jacob Derwig, Malou Gorter, Eric van Sauers, Bianca Krijgsman en Maria Kraakman.
De verschrikkelijke jaren tachtig, vanaf 6 februari om 21.15 uur op NPO 3.

3 De persoon Pacino

Al Pacino is een van de beste acteurs van zijn generatie. Hij bracht tussen 1971 en 1985 bijna jaarlijks een grote film uit, waaronder The Godfather en Scarface. Hij werd negen keer genomineerd voor een Oscar, maar won alleen in 1992 met Scent of a woman. Deze docu werpt een licht op de persoon achter deze briljante acteur.
Het vuur van Al Pacino, 9 februari om 23.05 uur op NPO 2.

Heleen Spanjaard en Ernest Marxredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden