Body positivity  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Body positivity-activiste: ‘Laat meer verschillende mensen zien’

De Spaanse regering heeft op woensdag 27 juli de campagne ‘de zomer is van ons’ gelanceerd. Met deze boodschap wil de overheid body positivity uitstralen. Je kunt vandaag de dag dan ook eigenlijk niet meer om de term heen, maar hoe zit het met de body positivty in Nederland?

Body positivity-activiste Saskia Olivieira legt uit waar Nederland staat rondom deze beweging en wat er nog te behalen valt.

Campagne Spanje

Bij de campagne die in Spanje is gelanceerd, hoort een poster. Op deze poster staan verschillende vrouwen afgebeeld. Hier gaat het om vrouwen met diverse maten, kleuren en leeftijden, Ook zie je op de poster een vrouw die zichtbaar een borstamputatie heeft ondergaan. “Alle lichamen zijn strandlichamen”, zei minister van Sociale Zaken Ione Belarra bij de aftrap van de campagne.

Saskia vindt de campagne een goed initiatief. “Je geeft iedereen de ruimte. Je maakt het beeld meer geaccepteerd dat iedereen er mag zijn.” Toch was er wel de nodige ophef rondom ontstaan. Volgens Saskia geeft dit alleen maar aan dat zo’n campagne dus nodig is en het nog niet genormaliseerd is dat iedereen zonder kritiek naar het strand kan. Alleen met één kritiekpunt was ze het wel eens: “Dat de campagne niet inclusief genoeg is, daar ben ik het mee eens. Ik zag bijvoorbeeld geen mannen of genderdiversiteit.”

Body positivity in Nederland

Maar niet alleen in Spanje veroorzaakt de body positivity beweging ophef, want ook in Nederland raken we er niet over uitgepraat. Oliveira legt uit dat we in Nederland al flinke stappen hebben gezet rondom body positivity, maar dat er nog wel het een en ander te behalen valt.

Dat body positivity wordt aangekaart is goed, maar ze mist soms nog wel de oorsprong van de beweging. “De mensen uit de body positivity beweging weten wat het inhoudt, maar de mensen die meeliften op de hype die weten vaak niet waar het vandaan komt en wat het inhoudt.”

Wat houdt body positivity in?

Body positivity is een beweging die sinds de jaren zestig strijdt voor meer acceptatie van gemarginaliseerde lichamen. Denk hierbij onder andere aan mensen van kleur, mensen die plussize zijn, mensen die indentificeren als queer en mensen met een handicap. Body positivity vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, maar heeft zich inmiddels naar veel meer landen verspreid. Het belangrijkste streven van de body positivity-beweging is sociale rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, het niet bekritiseren van een ander op lichamelijke kenmerken of bouw, het wegnemen van stigmatiserende opgelegde gedachtes en het omarmen van wie je bent zoals je bent.

Nederland loopt achter

Verder lopen we volgens Saskia flink achter op andere landen in de wereld als het aankomt op body positivity. “Amerika, Duitsland en Scandinavië zijn bijvoorbeeld veel verder dan Nederland. Wij zijn geen trendsetters, maar wij volgen de rest.” Wat de andere landen bijvoorbeeld wel hebben, is meer diversiteit in bladen en dat is iets wat in Nederland volgens haar nog altijd mist. “Als je kijkt naar de bladen zie je alleen maar slank, blond en blauwe ogen. Je ziet nog altijd weinig diversiteit en dat mag beter.”

Body confidence

Ook wordt de term body positivity regelmatig gebruikt, terwijl het volgens Olivieira vaak gaat over body confidence. Deze term is een stuk minder populair in Nederland dan body positivity, maar dekt de lading beter. “Er zijn mensen die niet tevreden zijn over hun eigen lichaam, maar wel maatschappelijk worden geaccepteerd. Op een gegeven moment worden ze dan body confidence, terwijl ze body positivity gebruiken.”

Maar wat betekent dan body confidence? Saskia: “Dit betekent in het kort dat je zeker van jezelf bent. Je gelooft in je lichaam en je bent trots op wat je bent. Kleine onzekerheden mogen er zijn, maar je staat voor waar je in gelooft: jezelf.”

Daarnaast staat dus body positivity, een beweging die in de kern draait om mensen die dikker zijn dan de maten die in de mainstream getoond worden. Het gaat hier vaak om mensen die maatschappelijk nog vaak worden buitengesloten en gepest. Olivieira benoemt dat deze termen door elkaar zijn gaan lopen en dat er bij veel #bodypositivity-posts dus eigenlijk #bodyconfidence bedoeld wordt.

Toekomst van body positivity

Gaan we in de toekomst nog veel de term body positivity horen? Volgens Oliviera niet. Volgens haar is de term al zodanig verwaterd dat het zijn kracht heeft verloren. “Zelf denk ik dat we verschillende mensen moeten laten zien om zo meer begrip te creëren. De toekomst van body positivity beweging is meer verhalen vertellen van verschillende mensen en deze mensen ook echt laten zien.”

Daarbij is het volgens haar belangrijk om te normaliseren dat er nou eenmaal verschillende mensen zijn en daarbij stigmatiserende teksten weglaten. “Dan komen we al dichterbij de kern van waarom de term body positivity ooit eens in het leven is geroepen, en wellicht zullen we dan in de toekomst eens echte verandering zien en gaan we elkaar met meer respect behandelen”, aldus Olivieira.

Saskia Olivieira  Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld
Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden