null Beeld

Bodemdrang: waarom moet je die zak chips altijd helemaal leeg eten?

Moet jij ook altijd een nieuw pak koekjes helemaal leegeten? Of kun je niet rusten voordat je de bodem van een zak chips hebt bereikt? Die constante bodemdrang heeft een reden.

Dit is hoe dat komt.

Verslavende smaakcombinatie

Dat je niet kunt stoppen met chips eten tot de zak helemaal leeg is, heeft volgens Michael Moss, auteur van het boek Salt, Sugar, Fat, alles te maken met de verslavende combinatie van chips. Dit bestaat namelijk uit zout, suiker en vet en dit is voor je lichaam een soort onweerstaanbaar trio. Dat komt doordat vet de aanmaak van endorfine stimuleert. Dit geeft je hersenen een geluksgevoel. Ook van suiker is het bekend dat het verslavend op je lichaam werkt. Dit in combinatie met zout geeft je een soort smaaksensatie die je steeds opnieuw wil ervaren. Dat zorgt dus voor die bodemdrang.

Nieuwe smaken

Je ziet tegenwoordig de gekste smaken chips in het schap liggen. Van Patatje Joppie tot aan kaneelbroodjes (ja, die smaak bestaat echt). Vooral in Amerika en Azië gaan ze helemaal los met het ontwikkelen van bijzondere smaken. Dat komt omdat fabrikanten maar wat graag inspelen op jouw bodemdrang. Door te spelen met de combinatie van onze vijf verschillende smaakpapillen - bitter, zoet, zuur, zout en umami - proberen chipsmerken je zodanig te prikkelen dat je dit verslavende gevoel ervaart. Door nieuwe smaakcombinaties of zelfs smaakexplosies blijf je maar dooreten.

Eetervaringen

Naast dat bodemdrang dus gestimuleerd wordt door smaak, worden je hersenen soms ook voor de gek gehouden. Bij eten dat op je tong al wegsmelt, bijvoorbeeld bij een suikerspin of chips gemaakt van maïs, worden je hersenen gefopt. Wanneer eten al in je mond is ‘opgelost’, denken je hersenen dat je geen calorieën binnen krijgt. Hierdoor zit je dus minder snel vol en blijf je maar dooreten. Dit kun je tegengaan door je eten extra goed te kauwen en het dus niet te laten smelten.

Lees ook: Feit of fabel: is light chips gezonder dan gewone chips?

Hoe kom je van die bodemdrang af?

Dat gevoel dat alles altijd op moet, kan soms vervelend zijn. Je mag jezelf natuurlijk af en toe best eens verwennen met een reep chocolade of bakje chips, maar hoe houd je die bodemdrang een beetje in bedwang? De tips zijn redelijk simpel, maar misschien kunnen ze je helpen om het gevoel wat te onderdrukken. Allereerst is het natuurlijk verstandig om de verleiding niet in huis te halen. Als je geen chips in je voorraadkast hebt, kun je het ook niet eten. Wil je jezelf toch verwennen? Koop dan een kleinere verpakking of een mini, in plaats van een familiezak chips.

Mocht je dan bodemdrang ervaren, dan is die bodem in ieder geval dichterbij. Je kunt jezelf bij lekkere trek ook afleiden en iets gaan ondernemen. Een korte wandeling of een vriendin bellen bijvoorbeeld. En wil je jezelf tóch trakteren, kies er dan eens voor een lekkernij te halen bij een bakkertje. Zo heb je bijvoorbeeld één lekker broodje of echt goede koek, en niet meteen een grote verpakking die leeg moet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beautify, Glamour

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden