Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Helpt het om op een blikje te tikken om het bruisen te stoppen?

helpt-het-om-op-een-blikje-te-tikken-om-het-bruisen-te-stoppen.jpg

Heb je ook wel eens de tip gekregen dat je op je blikje frisdrank moet tikken om ervoor te zorgen dat de bubbels er niet uit spuiten? Deense onderzoekers zochten uit of dit ook echt zin heeft.

Als het sixpack blikjes nét iets te veel heen en weer geschud is onderweg naar huis van de supermarkt, dan kun je het maar beter even laten staan. Tenzij je de inhoud in je gezicht wilt hebben natuurlijk. Maar helpt het ook om op het blikje te tikken, zoals sommige mensen zeggen?

Blikje tikken

Onderzoekers van de University of South Denmark deden onderzoek. De voornaamste reden voor hun interesse was dat het bruisen van drankjes ervoor zorgt dat er minder te consumeren is, wat natuurlijk zonde is. En als je een beetje pech hebt, zit je na zo’n ontploft drankje helemaal onder. Hoe fijn zou het dan zijn als het ‘tik-trucje’ helpt?

Lees ook:
Wat hydrateert beter: plat of bruisend water?

Experiment met duizend blikjes

Voor het onderzoek werden duizend blikjes bier opgedeeld in vier categorieën: niet geschud/niet getikt, geschud/niet getikt, geschud/getikt, niet geschud/getikt. Er werd telkens driemaal op dezelfde plek getikt, door dezelfde persoon. Zo wilden ze zo betrouwbaar mogelijke resultaten bereiken. Vervolgens werd er een minuutje gewacht totdat de blikjes werden geopend. Voor het onderzoek keken ze naar de verschillen in massa voor en na het openen van de blikjes.

Het nut van tikken

En wat bleek? Tikken maakt geen enkel verschil. Schudden uiteraard wel: geschudde blikjes verloren 3,5 gram van hun massa. Niet geschudde blikjes verloren bij openen zo’n 0,5 gram. De conclusie van de onderzoekers? “De enige mogelijke manier om een verlies van vloeistof tegen te gaan, is door te wachten tot de bubbels bezonken zijn en dan pas het blikje te openen.” Er zit niets anders op dan gewoon geduld te hebben dus.

Bron | CNN
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant