Margriet logo
Opblijfwraak gevolgen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Blijf jij vaak tot laat op? Dít moet je weten over ‘opblijfwraak’

Nog even op social media kijken of je favoriete serie bingen: het lijkt zo’n onschuldig momentje voor jezelf, maar we gaan hierdoor massaal te laat naar bed. Dit wordt ook wel ‘opblijfwraak’ of ‘revenge bedtime procrastination’ genoemd. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Wat is opblijfwraak?

Lig jij vaak tot laat op de bank of wakker in bed, omdat je eigenlijk nog niet klaar bent voor de volgende dag? Dan kies je er misschien bewust voor om het jezelf te gunnen om iets langer op te blijven en nog even social media door te scrollen of een extra aflevering van je favoriete serie te kijken. Dit terwijl je heel goed weet dat je hierdoor de volgende dag extra uitgeput wakker zult worden. Dit fenomeen wordt ook wel opblijfwraak of ‘revenge bedtime procrastination’ genoemd. Hierbij is de verleiding om tot te laat op te blijven groter dan de nadelige gevolgen waar je je wel van bewust bent.

Aan LINDA legt slaappsycholoog Helmy Pluis uit dat vooral mensen met drukke levens, verplichtingen en stress met opblijfwraak te maken hebben. Dit zijn zowel mensen met een drukke baan als huisvrouwen en -mannen, die door alle dagelijkse verplichtingen wat extra ontspanning nodig hebben.

Nadelige effecten

Hoewel een beetje extra ontspannen positief klinkt, heeft opblijfwraak negatieve gevolgen. Zo kun je overdag last hebben van een vermoeid gevoel, kan het je denkvermogen en geheugen verminderen, tot gewichtstoename leiden en kun je depressieve klachten krijgen. Als je wel heel vaak tot te laat opblijft kun je volgens Pluis ook cardiovasculaire problemen krijgen, zoals een verminderd immuunsysteem en diabetes.

Lees ook: Met deze populaire truc val je binnen twee minuten in slaap

Opblijfwraak aanpakken

Het is dus verstandig om opblijfwraak aan te pakken als je merkt dat je hiermee te maken hebt. Allereerst is het volgens Pluis belangrijk om de oorzaak te achterhalen waarom je nog niet wil slapen. Waarom heb je bijvoorbeeld geen zin in de volgende dag? Kun je dat probleem oplossen? Daarnaast is het goed voor je nachtrust om ’s avonds zo min mogelijk op schermen te kijken en dranken met cafeïne en alcohol te vermijden. Ook kan het helpen om een vaste bedtijd aan te houden. Als laatste is het ook een goed idee om één avond per maand in te plannen waarop je mag cheaten. Op die avond mag je dus wel scrollen en series kijken tot je een ons weegt en hoef je je niet aan een bedtijd te houden.

Bron | LINDA
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden