Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

De blauwe maan is deze maand te zien: dit betekent het

blauwe-maan.jpg

De bloedmaan, supermaan of een maansverduistering zijn termen waar je inmiddels misschien wel bekend mee bent. Maar het fenomeen ‘blauwe maan’ zegt je wellicht iets minder. In de maand oktober worden we hierop getrakteerd, daarom leggen we je op de valreep nog even de betekenis uit.  

Die blauwe maan heeft dus niets met de kleur van de maan te maken. 

Een blauwe maan 

Dit jaar krijgen we maar liefst dertien volle manen voorgeschoteld. De een slaapt er slechter door, maar voor de liefhebbers van astrologie is het dit jaar een feestje. Want binnen die dertien volle manen vallen niet alleen twee supermanen, maar ook een zogeheten blauwe maan. En hoewel de naam het wel doet vermoeden, heeft dit niks met de kleur te maken. Er is namelijk sprake van een blauwe maan als er binnen dezelfde maand niet één maar twee volle manen plaatsvinden. Dit komt slechts zeven keer per negentien jaar voor. En dit jaar is dat extra speciaal, want de blauwe maan valt op 31 oktober, Halloween. Pas in 2039 zal dit opnieuw op deze datum plaatsvinden. De vorige keer dat dit gebeurde was in 1944. 

Derde volle maan van het seizoen

De term blauwe maan wordt ook gebruikt voor een ander natuurverschijnsel, namelijk om de derde van vier volle manen in één seizoen aan te duiden. Ook dat komt niet heel vaak voor. Al hoeven we daar niet jarenlang op te wachten. De volgende derde, en daarmee blauwe, volle maan is volgens wetenschappers op 22 augustus 2021 te zien. 

Lees ook: Hoeveel invloed heeft volle maan nu écht op je?

Zeldzaam 

De blauwe maan dankt zijn naam dus niet aan de kleur, maar waar het dan wel vandaan komt? Waarschijnlijk van de Engelse uitdrukking ‘once in a blue moon’. Dat wordt gebruikt om situaties die erg zeldzaam zijn aan te duiden. Vroeger werd zo’n maan ook wel de valsspeel-maan genoemd, omdat deze nog in dezelfde maand als de vorige volle maan aan de hemel staat. Mocht je een beetje spiritueel aangelegd zijn: de betekenis hiervan zou zijn dat je dromen eerder kunt waarmaken en alles eerder kunt ondernemen dan je oorspronkelijk had gepland. Dit omdat je kansen er, net als de volle maan, eerder zijn dan verwacht. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | Elitedaily, Want, Volle Maan Kalender, Prevention
Beeld | iStock

Dit zegt jouw sterrenbeeld over je gevoel voor humor

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hee Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant