null Beeld

Bizar: zalmsperma is de nieuwste hype in beautyland

Het is al langer bekend dat zalm eten goed voor je huid zou zijn. Maar sommigen in de beautywereld gaan nu een flinke stap verder. Het sperma van zalm zou wonderen doen voor een perzikhuidje. Je moet er maar zin in hebben...

Zoals veel controversiële beautytrends is ook deze aan komen waaien uit Korea. Wie op zoek is naar een glad en babyzacht huidje, kan daar nu al een jaar of vier een 'salmon sperm facial treatment' boeken. Bizar maar waar.

Zalmsperma voor je huidcellen

Er wordt gezegd dat het sperma van zalm goed is voor celreparatie en vernieuwing van de huid. Ook gaat het ontstekingen tegen en helpt het goedje bij het herstel van het celweefsel. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het is voor onze (huid)cellen om zich te herstellen. Het sperma zou ze daar dus bij helpen en gaat op die manier huidveroudering tegen.

Bevestigd door onderzoek

Onderzoekers bevestigen een deel van deze claims. De Amerikaanse Rachel Nazarian van de Schweiger Dermatology Group in New York vertelt dat het DNA van het zalmsperma voordelen voor de huid kan hebben. Hoewel het gebruik van sperma haar ook vreemd in de oren klonk, blijkt volgens de dermatologe dat wonden sneller helen en de bloedstroom erdoor kan verbeteren.

Een onderzoek uit 2010, gepubliceerd in de International Journal of Cosmetic Science, bevestigt soortgelijke resultaten. Mannen testten het product twaalf weken lang op hun huid, met succes. De gevolgen waren hogere elasticiteit, minder vochtverlies en een gladdere huid. Ook onderzoek bij muizen liet een positief effect zien.

Kritisch tegengeluid

Niet alle onderzoekers zijn zo zeker van de positieve werking. De Amerikaanse Samer Jaber van Washington Square Dermatology zegt bijvoorbeeld dat de onderzoeken die zijn gedaan naar zalmsperma erg kleinschalig zijn. Daarom vormen ze volgens hem geen overtuigend bewijs.

Even voor alle duidelijkheid. Het gaat bij dit middel niet om pure zalmsperma die je op je gezicht zou smeren. Het is namelijk niet het sperma zelf dat wonderen voor je huid zou doen, maar het DNA ervan. Dit zalmsperma-DNA wordt verwerkt in verschillende gezichtsproducten. Dat maakt het hele verhaal toch ietsje minder onsmakelijk...

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden