In één weermodel komen volgend weekend temperaturen voor met zeldzame pieken van 40-graden.
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bizar: één weermodel geeft voor volgende week 40 graden aan

Zondag en maandag laat de zon zich tussen de wolken door een beetje zien. Maar na maandag breken er een aantal warme, zomerse dagen aan. Eind deze week kan het zelfs enorm warm worden: in één weermodel komen volgend weekend temperaturen voor met zeldzame pieken van 40-graden.

‘Dit slaat alles’

De extreme weersverwachting volgens één weermodel is erg zeldzaam en zorgt voor spanning onder meteorologen. Weerman Reinier van den Berg van Buienrader plaatst op Twitter: “Tot 2019 zag je nooit 40-ers in berekeningen voor ons land. Nu wel, maar dit slaat alles.”

Kleine kans

Maar de kans dat deze week daadwerkelijk de 40 graden wordt aangetikt is erg klein. Toch is het wel bijzonder dat er in sommige weermodellen een kleine kans is om boven de 40 graden uit te komen. Leander de Wit van Buienrader vertelt bij RTL Nieuws: “Zulke temperaturen zien we in Nederland eigenlijk nooit, alleen op 25 en 26 juli 2019 werden er ergens in Nederland veertigers opgetekend.”

Niet uit te sluiten

De hoofdberekening van een Amerikaans model laat 40 graden-plus zien, maar meteorologen nemen dit nog niet mee in de weersverwachting. Het gemiddelde van de berekeningen ligt namelijk nog een flink stuk onder de 40-graden. Toch sluiten ze het ook niet uit dat het zo warm wordt. Dit weermodel laat namelijk al een aantal dagen deze extreme temperaturen zien.

Zomerse temperaturen

Volgens de hoofdberekeningen van de weermodellen kan het in het zuiden 35 tot 40 graden worden, maar dat is nog niet zeker. Het gemiddelde van de berekeningen laat zien dat het in het zuiden tussen de 30 en 35 graden kan worden. Dat zijn temperaturen die we volgend weekend waarschijnlijk wel kunnen verwachten.

Over dinsdag en woensdag kunnen meteorologen al wat meer zeggen. In het zuidoosten kan het rond de 30 graden worden en ook in de rest van Nederland laat de zon zich flink zien. Op een gegeven moment wordt het iets koeler, maar niet voor lang, want in het weekend wordt het erg warm. Of het daadwerkelijk 40 graden gaat worden, moeten we nog even afwachten.

Bron | RTL Nieuws

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden