Binnenkort op vakantie? Check dan nu vast de datum op je paspoort of ID-kaart Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Binnenkort op vakantie? Check dan nu vast de datum op je paspoort of ID-kaart

Heb je een vakantie geboekt? Dan is het heel belangrijk dat je nu alvast checkt of je paspoort of id-kaart nog wel lang genoeg geldig is. Óók als je vakantie nog weken of zelfs maanden weg is. De wachttijden voor het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs lopen namelijk flink op in veel Nederlandse gemeenten.

Op sommige plekken in Nederland duurt het inmiddels tot wel drie maanden voor je een nieuw paspoort aan kunt vragen. En je wilt natuurlijk niet dat dat je vakantie verpest.

Lange wachttijden voor nieuw identiteitsbewijs

Momenteel kunnen er enkele weken overheen gaan voor je een nieuw identiteitsbewijs in handen hebt, blijkt uit een rondgang van AD langs de grote Nederlandse gemeenten. Het zou momenteel gemiddeld een maand duren voor je een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart hebt, maar in sommige gemeenten is de wachttijd veel langer.

Zo duurt het in Den Haag maar liefst twaalf weken voor je een nieuw identiteitsbewijs in je bezit hebt. In Zoetermeer en Amersfoort moet je er zo’n anderhalve maand voor uittrekken en in Amsterdam en Utrecht is de wachttijd vijf weken. Wil je een nieuw paspoort aanvragen in Rotterdam, dan moet je tussen de drie en zes weken geduld hebben - dat is afhankelijk van de locatie waar je ‘m haalt. Als je in Enschede of Leiden woont duurt het zo’n drie tot vier weken. In Eindhoven, Haarlem, Leeuwarden en Ede moet je twee tot drie weken wachten om je paspoort of id-kaart te vernieuwen.

Coronapandemie en inschrijvingen

Dat het zo lang duurt voor je een nieuw identiteitsbewijs in je bezit hebt, komt volgens woordvoerders van de gemeenten door de extra werkzaamheden die ze momenteel verrichten. Door de pandemie en de nasleep daarvan zijn bijvoorbeeld veel uitspraken uitgesteld, maar ook de inschrijving van Oekraïners die door de oorlog naar Nederland gekomen zijn kost veel tijd en aandacht van de gemeenten.

Het online aanvragen van een identiteitskaart of paspoort is in Nederland (nog) niet mogelijk, dus zal dit probleem naar verwachting nog wel even aanhouden. Heb je een nieuw rijbewijs nodig, dan kun je dat in sommige gemeenten wel al online doen. De website van de gemeente waar je woont kan je hierover meer duidelijkheid geven.

Bron | AD

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden