null Beeld Louis Lemaire. Styling: Kim Timmerman. Productie: Insidehomepage.
Beeld Louis Lemaire. Styling: Kim Timmerman. Productie: Insidehomepage.

PREMIUM

Binnenkijken bij Meeike en Ruben: ‘Bijna alle meubels zijn tweedehands. Ik het zó leuk om mooie oude items te scoren’

De meubels en huisraad in het huis van Meeike en Ruben aan de rand van het Amsterdamse Bos is meestal tweedehands. “Het is een soort hobby om op brocante­markten mooie oude spulletjes te scoren.”

Wie: Meeike (41, kinderarts), Ruben (40, ondernemer), hun kinderen Gijs (10) en Linda (8) en hond Fico.
Wat: een familiehuis met drie verdiepingen.
Waar: in Amsterdam tegenover het Amsterdamse Bos.
Sinds: 2011.

null Beeld
 • De eettafel komt van een oude handwerkschool.

Meeike: “Sinds mijn studententijd wonen Ruben en ik al samen. We hadden het naar ons zin in een appartement in de Amsterdamse Rivierenbuurt en waren niet echt op zoek naar een nieuw huis. We waren al bijna vergeten dat we ooit een zoekopdracht op Funda hadden aangemaakt, tot Rubens zus een huis had gekocht en wij dat wilden bekijken op Funda. Toen popte er een melding over dit huis op. Het stond al bijna een jaar te koop, maar was in prijs gezakt zodat het nu wél binnen onze zoekopdracht viel. We konden niet goed overzien wat er op ons afkwam. Toch besloten we ervoor te gaan; zo veel ruimte, een fijne sfeer op een top­locatie, dat was een buitenkans!”

null Beeld
 1. “Ik vind het leuk om mooie foto’s van onze reizen af te laten drukken.”
 2. “De foto boven de tv is van mijn ouders. Mijn vader coachte het roeiteam van mijn moeder; ze hadden net gewonnen.”
 3. Gijs komt aanfietsen aan de voorkant van het huis.
null Beeld
 • Heerlijke plek om te zitten in deze stoel van Marktplaats.


Slechte timing

Vooral de locatie vonden Meeike en Ruben overweldigend: tegenover het Amsterdamse Bos, een prachtig natuurgebied met veel recreatieve mogelijkheden. Na de bezichtiging hadden ze een paar weken bedenktijd nodig. Het was immers een huis waar veel aan moest gebeuren. Meeike: “Drie weken daarvoor was ik bevallen van onze zoon Gijs. Ik was nog arts in opleiding en Ruben was net een eigen bedrijf gestart, dus we hadden niet zo veel financiële ruimte. Maar we waren op slag verliefd op dit huis, ondanks de oudroze vloerbedekking, de houten schrootjes en het achterstallig onderhoud. Ruben is handig, maar voor dit project zouden meerdere handjes nodig zijn. Daarnaast beschikten we ook niet over een heel ruim klusbudget. Gelukkig hadden mijn vader en schoonvader veel tijd. Met hen samen hebben we het huis stapje voor stapje kunnen opknappen.”

null Beeld
null Beeld
 • Zicht op de gezellige woonkamer vanuit de keuken. “De bank is één van de weinige nieuwe dingen en komt van Ikea. De gordijnen kregen we via vrienden als tijdelijke oplossing voor de inkijk maar die hangen er na acht jaar nog steeds.”
null Beeld
 1. Klein stilleven van mooie rommelmarkt-items.
 2. De theedoek werd geborduurd door de moeder van Ruben en past perfect bij de kringloopvondsten.

Energiezuinig

Een huis moet vooral leefbaar zijn. Meeike: “Je huis is geen museum, maar een plek waar onze kinderen Gijs en Linda moeten kunnen spelen en stoeien. Daarnaast houd ik van praktisch. Al ons servies komt van de kringloop, het zijn gebruiksvoorwerpen; óók die prachtige oude bloemetjesborden met gouden randjes gaan in de vaatwasser, en als er eentje sneuvelt, is dat niet erg. Bijna alle meubels zijn tweedehands. In eerste instantie was dat uit financiële overwegingen. Later bezocht ik in Frankrijk regelmatig brocantemarkten. Ik vond het zó leuk om daar mooie oude items te scoren, dat het een soort hobby werd.”

null Beeld
 • “De vintage dekens zijn lekker zacht en warm. We vinden ook veel via de Facebook-groep voor tweedehands spullen in Amsterdam.”
null Beeld
 1. Alles is vintage, het kleed brachten ze mee van een roadtrip door Iran.
 2. Meeike maakt gordijnen voor in de camper.

Inmiddels zit er ook een duurzame gedachte achter haar liefde voor hergebruik: waarom iets nieuws kopen als het tweedehands ook verkrijgbaar is? “En mocht ik iets specifieks nodig hebben, dan zoek ik het op Marktplaats. We proberen in ons huis de best mogelijke duurzame keuzes te maken. Zo hebben onze buren een stuk van de gang bij de woonkamer getrokken, met een open trap naar boven en beneden, en wij bewust níét, aangezien je dan veel warmte verliest. We hadden een houtkachel gescoord op een brocante in Frankrijk, maar vonden dat bij nader inzien geen verantwoorde keuze meer. Nu staat hij buiten en gebruiken we hem twee keer per jaar.”

null Beeld

Zomer in huis

“We zijn de verbouwing van het huis gestart met de bovenverdieping. Zo hadden we de tijd om beneden eerst te ervaren hoe de lichtinval was. De zomer is namelijk onze favoriete periode. Zodra het lekker weer wordt, schuiven we de pui open. In de zomer lopen de kinderen in en uit om te gaan zwemmen. Daar kan ik echt van genieten! De meeste tijd breng ik door aan de keukentafel. Hier is het lekker licht en het uitzicht naar buiten prachtig. De tafel hebben we gevonden op Marktplaats. Hij is lekker stoer met een stalen onderstel en een berkenhouten blad: geweldig! De lijmresten en verfvlekken zitten er nog op, authentieker kun je het niet krijgen.”

null Beeld
null Beeld
 1. De trap naar boven met Lina en Fico.
 2. “Tafeltennis en tafelvoetbal, wij vermaken ons hier wel.”
 3. Het koraal is gekocht op een brocantemarkt in Frankrijk en past mooi in de badkamer.

Souterrain om in te spelen

Tijdens de verbouwing moest het hele huis worden gestript. Meeike: “We hebben geprobeerd oude elementen in ere te herstellen, zoals de glas-in-loodramen, de originele deuren en deurstijlen. Over authentiek gesproken: dit blauwe servieskastje maakte deel uit van de oorspronkelijke keuken van industrieel ontwerper Piet Zwart. Het oude souterrain was een extra zware klus, en is na de verbouwing een stuk leefbaarder geworden. Hij bestaat nu uit een logeerkamer, een kelder, een gameroom en een speelkamer met voetbal- en pingpongtafel. De gehele renovatie van het huis heeft zo’n vier jaar geduurd en eigenlijk zijn we nog steeds bezig met afwerken.” Ondanks het grootscheepse project hebben ze er nooit spijt van gehad. De locatie maakt alles goed. “We zijn dagelijks in het Amsterdamse Bos. Wie wil er nou niet zo’n voortuin?”

Inge van LieshoutLouis Lemaire. Styling: Kim Timmerman. Productie: Insidehomepage.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden