null Beeld fotolemaire.nl. Productie: Insidehomepage.
Beeld fotolemaire.nl. Productie: Insidehomepage.

PREMIUM

Binnenkijken bij kunstenares Lot: ‘Ik zeg weleens: dit huis ádemt ons’

Kunstenares Lot Kessels woont in Bergen, een bosrijk kunstenaarsdorp vlak bij de Noord-Hollandse kust. Met kerst maakt ze van haar gezellige jarendertighuis én van de kersttafel een waar kunstwerk.

null Beeld

Gezellig gedekte kersttafel met een tafellaken van Sissy- Boy en kaarsen van de Hema. De lichtblauwe stoeltjes waren ooit van een tante. Het kunstwerk is van de Amerikaanse kunstenaar Ron Piller.

Lot Kessels (63) is kunstenares. Haar werk is te bekijken via Instagram: @lotkessels. Haar man Tammo (65) is CEO bij een softwarebedrijf. Ze wonen in Bergen met hond Cato en vandaag zijn dochter Sophie en kleindochter Olivia op bezoek. Het huis is gebouwd in 1936.

Lot: “Het gezin voelt zich emotioneel verbonden met dit vriendelijke oude huis. Het is gevuld met kleur en dierbare herinneringen. Een huis om in te leven en om in lief te hebben. Om te verwelkomen en een gastvrije plek te bieden aan iedereen die we een warm hart toedragen. Ik zeg weleens: dit huis ádemt ons.”

25 jaar geleden kreeg Lots echtgenoot Tammo een baan in Haarlem. Ze woonden in Waalre, Noord-Brabant, een flink eind ervandaan. “Vandaar dat we op zoek gingen naar een huis in het westen van Nederland. Het liefst in een gemoedelijke straat in een dorp, zodat de kinderen vriendjes mee naar huis konden nemen. Een tuin was ook een voorwaarde en daarnaast wilden we graag natuur in de omgeving. Dit huis voldeed aan al deze eisen. Toen we het gingen bezichtigen, reden we onder de duinen langs Bergen binnen, het groene frisse bladerdek van de Eeuwige Laan boven onze hoofden. We waren meteen om, zo mooi.”

null Beeld
 1. Gedekte tafel met spullen gevonden bij Sissy-Boy, Hema en Dille & Kamille.
 2. Lot, Tammo en hond Cato. De voorzijde van het huis.
 3. Zie 1.

Het borrelt van de creativiteit

Het huis was wel echt een opknapper. Het vele schuren, plamuren en verven was goed aan Lot besteed. “Verder heb ik al het behang en de vloerbedekking verwijderd. Alle grote verbouwings­zaken heeft een aannemer gedaan.” Het scheppende en creatieve zit er bij haar ingebakken, vertelt Lot. “In alles wat ik doe, schilder ik. Hoe ik ons huis inricht, maar ook in hoe ik de tuin organiseer, de tafel decoreer, het eten presenteer.” Een vriendin, die de Rietveld Academie had gevolgd, spoorde haar aan om écht te gaan schilderen, met verf en penseel op doek. Ze volgde diverse cursussen en werkte keihard om vlieguren te maken. “Na een jaar had ik mijn eerste expositie. Ik was helemaal onderste­boven van de enthousiaste reacties die ik kreeg. Ik had ook meteen kopers. Daar had ik nooit van durven dromen.”

In de achtertuin, op de plek waar eerst een tuinkas stond, pronkt nu Lots atelier. “Ik houd van verschillende kunstenaars en stijlen. Ik heb een voorliefde voor blauw-wit porselein.” Niet verwonderlijk dat Lot graag dingen verzamelt. Zo is ze gek op tulpenvazen, antieke serviezen en breinaaldenkokers. De verzameling tafelbellen van keramiek is een erfenis van haar moeder. “Elke keer dat ik thuiskom, ben ik weer blij met ons huis. Ik geniet van een heerlijk kopje koffie met een kunstboek op precies de plek waar het zonnetje schijnt. En van met Tammo aan de keukentafel zitten terwijl er brood in de oven ligt. En wanneer ik in mijn atelier de deuren wijd openzet en onze hond Cato aan mijn voeten ligt, kan het niet meer stuk.”

null Beeld

Lot met haar dochter Sophie en kleindochter Olivia.

null Beeld
 1. De keuken was aan­vankelijk heel klein en is verbouwd. “De houten keukenkastjes waren van Ikea. Later hebben we de deurtjes vervangen voor andere exemplaren.”
 2. Deze hangstoel viste Lot uit een container en knapte hem zelf op.
 3. Versgebakken tulband met daarachter een schilderij van Lot.
 4. Deze kersthanger komt van &Klevering, mooi in combinatie met zijden bloemen van Booming Interior.

Kersttradities

Liefst hult Lot het huis van onder tot boven in kerstsferen, maar vaak is er gesteggel over de kerstboom. “Ik heb er een gemaakt van draadstaal die ik ophang in de erker. Hier pronken zelfgemaakte kerstballen aan. Traditie­getrouw kreeg iedereen elk jaar een mooie speciale kerstbal om erin op te hangen. Vader en dochter pleitten echter voor een groene boom, dus jarenlang kwam de mijne niet meer aan bod.”

null Beeld
null Beeld

De kleindochter van Lot bij de kerstboom. Het behang nam Lot mee uit Engeland. De pot waarin de boom staat is al jaren in de familie.

null Beeld
 1. De woonkamer met een schilderij van Lot boven de bank. De krans op tafel komt van Intratuin. Alle andere spullen zijn in de jaren verzameld of komen van familie.
 2. Lot heeft een uniek poppenhuis gemaakt. Het gaat om een miniatuur van een deel van het Engelse Charleston Farmhouse, dat nog steeds te bezoeken is als museum. Lot heeft delen van het interieur tot in detail nagebouwd. Ze heeft ermee geëxposeerd op de Kunst10daagse in Bergen en in de OBA van Amsterdam.
 3. De spiegel nam Lot mee van een citytrip naar Londen. De trolley is een oud ziekenhuis­tafeltje dat groen is gespoten.
 4. Iedereen krijgt elk jaar een nieuwe kerstbal.

Op kerstavond geniet de familie van een gezellige plank met hapjes bij de open haard. “Eén van de kerstdagen brengen we door met z’n tweetjes, Tammo en ik. De andere kerstdag is voor de familie en brengen we samen door aan een met liefde gedekte tafel. Lange tijd stond zelfgemaakte hazenpeper op het menu, maar tegenwoordig eten we bijna geen vlees meer. Het wordt deze kerst waarschijnlijk een mooi visgerecht, verse groenten en een lekker toetje zoals pavlova of profiteroles. Maar we willen het ook weer niet té druk en uitgebreid. De kerstdagen zijn er vooral om met en van elkaar te genieten.”

null Beeld

De badkamer is 25 jaar geleden door Lot en Tammo zelf ontworpen. De accessoires komen van Sissy-Boy, het groen is van Intratuin.

null Beeld
 1. Decoratie gemaakt door Lot.
 2. De slaapkamer met zelfgemaakte decoratie en kerst- groen van Intratuin.
 3. Lot aan het werk in haar atelier in de achtertuin.
 4. Dochter en kleindochter onder de mistletoe.
Inge van Lieshoutfotolemaire.nl. Productie: Insidehomepage.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden