Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Kun je niet stoppen met Netflixen? Zo werkt dat in je brein

verslaafd-aan-bingewatchen-zo-werkt-dat-in-je-brein.jpg

Misschien herken je het wel: er staat net een nieuw seizoen van je favoriete serie op Netflix. Je neemt je voor om het rustig aan te doen en jezelf per dag te belonen met een nieuwe aflevering. Mooi voornemen, maar eenmaal gestart kun je het toch niet laten om het haast in één zit uit te kijken. Geen zorgen, je bent niet de enige.

Cliffhangers en onstilbare nieuwsgierigheid: zo word je brein beïnvloed om te blijven kijken. 

Zo werkt bingewatchen 

Grote kans dat het niet je bedoeling is om hele avond series in één keer te kijken – bingewatchen – maar toch weten streamingdiensten als Netflix precies wat ze met jouw hersenen moeten doen om je maar niet van de bank af te krijgen. Daarbij lijkt vooral nieuwsgierigheid dé manier om jou op je plek te houden. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legde aan Fernando Halman van FunX uit hoe dit precies werkt.

Cirkel moet altijd rond zijn

Je brein is dol op structuur en werkt het best met een cirkel die rond is. Oftewel: bij een situatie of verhaal houden je hersenen ervan eerst een introductie te hebben, daarna een middenstuk en als laatst een slot. Pas wanneer deze cirkel is afgesloten kan je brein weer volledig verder met het volgende. En laat de mediawereld daar nou al jaren een trucje op gevonden hebben: de cliffhanger. Een open eind, geen duidelijke conclusies, dat zorgt ervoor dat je brein het verhaal niet kan afsluiten en waarom je dus zo’n onstilbare drang hebt om verder te kijken. 

Je hersenen zijn lui

Het trucje van de cliffhanger bestaat dus al een tijd, maar dat is niet het enige waar menig streamingdienst gebruik van maakt. Misschien is het je opgevallen dat bijvoorbeeld Netflix automatisch doorgaat met het afspelen van de volgende aflevering. Je krijgt een paar seconden de tijd om de aflevering af te zetten, maar ben je de afstandsbediening even kwijt, dan is de kans groot dat je al te laat bent. Het blijkt dat je brein zo lui is, dat het het doorkijken verkiest boven die ene handeling om op het knopje ‘terug’ van je afstandsbediening te drukken. Minder moeite, meer bingewatchen. 

Lees ook: Met dít trucje kun je veel meer films en series op Netflix bekijken

Niet vastlopen 

Daarnaast deelde de vice-president productinnovatie van Netflix, Todd Yellin, al eerder in het AD dat ook de technologie een belangrijke rol speelt. De streamingdienst is makkelijk te besturen. Je hoeft geen ster in technologie te zijn om Netflix te kunnen kijken. Weinig moeite doen, dat vinden we stiekem best fijn. Daarnaast is deze dienst al op 1500 apparaten te bekijken, zodat je niet alleen voor de televisie moet zitten om je favoriete serie te kijken. Hierdoor kun je ook vanaf je laptop, tablet of telefoon nog in bed verder kijken. En als laatst is natuurlijk niks zo vervelend als wanneer je serie midden in het spannende stuk vastloopt. Daarom zorgt Netflix ervoor dat je internetverbinding op de achtergrond altijd wordt gemonitord. Is je internet slecht? Dan zal de beeldkwaliteit iets meer zakken, maar bufferen is bij deze streamingdienst uit den boze.

Zo kom je van je verslaving af 

Het is natuurlijk niet erg om jezelf af en toe op een avondje bankhangen te trakteren. Maar ben je je eigen binge-gedrag zat? Dan heeft psycholoog Wessels twee tips. De invloed van bingewatchen op je brein kun je voor zijn door een aflevering in het midden al af te zetten. Zo mis je de spanningsopbouw en werk je minder naar de conclusie toe. Je nieuwsgierigheid is lager dan tegen het einde aan, waardoor je je serie makkelijker kunt stopzetten. Ben je toch bij het einde van de aflevering beland? Probeer dan zelf een einde te verzinnen op de cliffhanger om je brein toch een zelfbedachte conclusie te geven. Hierdoor voelt het toch een beetje alsof de cirkel rond is. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Glamour, AD
Beeld | iStock

Ook interessant