Vijf planeten op een rij Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Bijzonder verschijnsel: vannacht zijn er vijf planeten op een rij te zien

Geniet je ook altijd van een zonsopkomst of -ondergang en keek je vorige week extra vaak naar buiten toen de supermaan te zien was? Dan hebben we goed nieuws voor je: maandagavond is er weer een bijzonder verschijnsel te zien. Je kunt misschien wel vijf planeten op een rij zien.

En de laatste keer dat dat voorkwam, was in 2004.

Vijf planeten op een rij

Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus: deze vijf planeten zijn maandagavond waarschijnlijk op deze volgorde te zien. Om een uur of vijf staan ze in één lijn aan de hemel. “Je ziet wel vaak meerdere planeten, maar niet vaak zo dicht bij elkaar”, zegt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar bij RTL Nieuws. Iedere planeet heeft een eigen baan rondom de zon, waardoor de een er een stuk langer over doet om een rondje te maken dan de ander. De aarde doet er bijvoorbeeld 365 dagen over, maar een planeet die verder weg staat kan er het dubbele of zelfs nog langer over doen. Nu is er een moment dat al die banen van de planeten op hetzelfde moment samenvallen.

Vroeg opstaan

Wil je de vijf planeten die in een lijn staan zien? Dan moet je wel vroeg opstaan. Rond 05.00 uur dinsdagochtend is het waarschijnlijk te zien, maar op tijd opstaan, bijvoorbeeld om 04.00 uur, is geen overbodige luxe. Zeker omdat het niet veel later licht wordt en je dus maar kort de tijd hebt om het waar te nemen. En wat je dan moet doen om het te zien? Dat zetten we voor je op een rij:

  • Ga op tijd uit bed en naar buiten. Zoek uit waar het oosten is en zet een stoel iets in zuidoostelijke richting
  • Is je tuin verlicht? Zet dan de verlichting uit en zorg ervoor dat het donker genoeg is. Lukt dit in de tuin niet? Ga dan naar een andere plek waar het wel donker is en waar niet te veel bomen staan.
  • Pak je verrekijker erbij en ga op zoek in de lucht naar de planeten. Het makkelijkst is om op zoek te gaan naar de ring van Saturnus. Deze kun je alleen zien met een verrekijker en staat morgenochtend het hoogst aan de hemel.
  • Heb je Saturnus gespot? Dan kun je met je verrekijker langzaam naar linksonder bewegen. Zo kom je in lijn Jupiter, Mars, de Maan, Venus en Mercurius tegen. Je moet wel goed kijken, omdat er natuurlijk ook veel andere sterren te zien zijn. Maar als je een beetje weet hoe de planeten eruitzien (Mars heeft een rode gloed en Venus is het meest helder) en je hebt een goede verrekijker, dan moet het lukken. De planeet die het lastigst te ontdekken wordt, is Mercurius. Deze is klein en komt maar een klein beetje boven de horizon uit. Daarbij is hij vaak ook pas heel laat zichtbaar, als het alweer gaat schemeren.

Bron | RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden