bijverdienen na je pensioen? hier moet je op letten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bijverdienen na je pensioen? Hier moet je op letten

Na al die jaren van hard werken is het zover: je gaat met pensioen. Voor velen is dit een moment waar ze lang naar hebben uitgekeken, maar voor sommigen is aan het werk blijven een manier om actief te blijven en een dagelijks ritme te behouden. Er zijn dan ook zeker mogelijkheden om na je pensioen aan het werk te blijven, maar je moet wel op een aantal dingen letten.

Hoe moet je je tijd in gaan vullen nu je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt? Sommigen ouderen ervaren het pensioen als een moeilijke tijd, omdat ze jarenlang hebben gewerkt en dan ineens veel vrije tijd overhouden. Een bijbaan kan daarom een hoop voordelen hebben. Het helpt je bijvoorbeeld om bezig te blijven, je leert nieuwe mensen kennen en je onderhoudt een sociaal netwerk. En vooral niet te vergeten: je brengt ook nog eens wat extra geld in het laatje.

Maar wat zijn nou de mogelijkheden als het aankomt op werken na de pensioengerechtigde leeftijd?

Pensioen en bijverdienen

In principe mag je naast je pensioen gewoon blijven werken, je kunt zelfs een volledige baan behouden. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

1. Vroegpensioen

Of je nu alleen AOW ontvangt of ook nog pensioen uit loondienst: bijverdienen mag zoveel je wilt. Wel gelden soms beperkingen voor mensen die met vroegpensioen zijn. Ben je meer dan vijf jaar voor de AOW-datum gestopt met werken of ben je dat van plan? Dan mag je maximaal dat gedeelte van je pensioen laten ingaan dat je ook bent gestopt met werken. Dus als je 20% van je pensioen wilt laten ingaan, dan moet je ook voor tenminste 20% gestopt zijn met werken. Als je het pensioen volledig wilt laten ingaan, moet je volledig gestopt zijn met werken.

Als je je volledige pensioen laat ingaan en je wilt blijven werken, heeft dat in de meeste gevallen geen risico op je inkomen. Wel is er een kans dat je een boete krijgt van de Belastingdienst. Waarom? Wanneer je met pensioen gaat, heb je de intentie om niet meer te gaan werken. Wanneer je na het ingaan van je pensioen dan meteen weer gaat werken, ziet de belastingdienst dat als het niet naleven van de regels. Je bent dan - in hun ogen - tijdelijk gestopt met werken om het pensioen te kunnen vervroegen.

Deze boete kun je voorkomen door aan de belasting te laten zien dat het niet de bedoeling was om te gaan werken toen je bedacht om met pensioen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld via een intentieverklaring die je tekent bij de aanvraag van je pensioen.

2. AOW en AIO

Ontvang je naast je AOW ook een AIO (aanvullende inkomensvoorziening)? Dan hebben de extra inkomsten van een eventueel bijbaan invloed op deze AIO-aanvulling. Deze bedragen zijn namelijk bedoeld om een (te) laag pensioeninkomen te compenseren. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je hierover meer informatie.

3. Heffingskorting

Als je weer in loondienst gaat werken, houdt de werkgever belasting in. Het is belangrijk om te kijken of deze inhouding ook echt klopt. Werkgevers houden in sommige gevallen niet altijd rekening met de pensioeninkomsten en dragen dan te weinig loonheffing af. Je kunt in dat geval te maken krijgen met een naheffing van de Belastingdienst.

4. Belasting betalen

Wanneer je weer gaat werken, heb je weer een inkomstenbron. En deze inkomsten moet je opgeven bij de Belastingdienst. Die worden opgeteld bij je overige inkomsten. Let hierbij op: Hoe hoger dat bedrag is, hoe méér belasting je betaalt over de bijverdiensten.

5. Ondernemer tijdens pensioen

Als je iets wilt gaan bijverdienen, kan dat in elk mogelijke sector. Maar je kunt er ook voor kiezen om een eigen bedrijf te starten. Als dit het geval is, heb je onder andere recht op zelfstandigenaftrek. Wanneer blijkt dat je inderdaad voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigenaftrek, hangt de hoogte van de aftrek af van je leeftijd.

Als je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd al hebt bereikt, dan heb je recht op een zelfstandigenaftrek van 50 procent van de zelfstandigenaftrek die geldt voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Let hier daarom goed op!

Meer weten? Lees dan dit dossier uit Margriet over bijverdienen na je pensioen.

Bron | Bijnametpensioen, Kandoor, Plusonline, Actief65plus

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden