Margriet logo
Kerstboom bij het raam. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bewezen: nu al je kerstboom neerzetten maakt gelukkiger en dít is waarom

Mocht je nog een excuus nodig hebben om de kerstboom deze week al op te tuigen, dan hebben wij de perfecte reden voor je gevonden. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het vroegtijdig ophangen en neerzetten van kerstversiering je daadwerkelijk gelukkiger maakt.

En als de wetenschap het zegt, dan kun je eigenlijk niet anders dan dit advies opvolgen, toch?

Vroeg kerstversiering uit de kast halen maakt gelukkiger door nostalgie

Maar waarom brengt het optuigen van een kerstboom ons dan zo veel vreugde? Volgens psychoanalyticus Steve McKeown heeft het allemaal te maken met nostalgie. “We leven in een stressvolle wereld en daarom gaan we graag op zoek naar kleine geluksmomentjes. Kerstversiering maakte ons als kind altijd heel gelukkig en roept ook nu nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op. Denk maar aan die ene pop die je kreeg van de kerstman of de gezelschapspelletjes die je als kind bij de open haard speelde”, aldus McKeown.

Houvast

De psychoanalyticus is er dan ook van overtuigd dat het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom een positief effect op je heeft. “Kerstdecoratie vormt dus een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt het enthousiasme, waardoor we gelukkiger worden.”

Terug naar je jeugd

Ook psychotherapeut Amy Morin kan zich hierin vinden. Zij wijst eveneens naar de nostalgie die het oproept. “Nostalgie helpt mensen zich met hun persoonlijke verleden te verbinden en hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vroeg ophangen van de kerstversiering een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd. Misschien zijn de feestdagen wel een herinnering aan een periode waarin een oude geliefde nog leefde. Of herinnert de kerstboom je er aan hoe het voelde toen je nog in de kerstman geloofde.”

De volgende keer dat je partner je dus vraagt of het echt nodig is om de kerstboom al zo vroeg neer te zetten, heb jij je antwoord klaar!

Meer lezen over het kopen en versieren van een kerstboom?

Bron | Flair.be

Beeld | Getty

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden