null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bewaar je hier je tandenborstel? Dan zit er misschien wel poep op

Heb je weleens nagedacht over de afstand tussen je tandenborstel en het toilet? Nee? Dan kun je dat maar beter wel gaan doen, want anders poets je misschien je tanden met een borstel waar poep op zit.

Hoewel dat niet per se slecht voor je hoeft te zijn, is het niet echt een fijn idee…

Opbergplaats

Het maakt doorgaans niet veel uit waar je je tandenborstel neerzet- of legt. Bacteriën zitten namelijk overal, dus ook op plekken waar je je tandenborstel voor je gevoel ‘veilig’ bewaart. Denk hierbij aan je badkamerkastje of een speciaal opbergbakje. Dit lijkt misschien de meest hygiënische oplossing, maar ook hier trekt je tandenborstel allerlei micro-organismen aan.

Microdeeltjes

Toch is het een goed idee je tandenborstel zo ver mogelijk bij het toilet vandaan te houden. Er komt een wolk van microdeeltjes in de lucht wanneer je je toilet doortrekt. In deze wolk zitten onder andere deeltjes van urine en ontlasting.

Afstand houden

Het is niet duidelijk hoe ver deze microdeeltjes precies kunnen komen, maar het vermoeden is dat dit minimaal één tot twee meter is. Staan je toilet en wastafel dicht bij elkaar, dan is er dus een kans dat je tandenborstel minder hygiënisch is dan je zou denken. Vooral wanneer je met andere mensen samenwoont. Hoewel er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn, moet je er toch niet aan denken de poepbacteriën van iemand anders via het tandenpoetsen binnen te krijgen.

Hygiëne-tips voor je tandenborstel

Gelukkig is er een simpele oplossing: trek het toilet alleen door met de klep gesloten. Ben je er toch niet helemaal gerust op? Deze tips kunnen je helpen voor een zo’n hygiënisch mogelijke tandenborstel:

  • Ruil je tandenborstel om de drie maanden om voor een nieuwe.
  • Wanneer er meerdere tandenborstels in één beker staan, zorg er dan voor dat de borstels elkaar niet raken.
  • Deel je tandenborstel nooit (maar dat spreekt hopelijk voor zich).
  • Berg je tandenborstel niet op in een gesloten bakje. Bacteriën vermenigvuldigen zich sneller op vochtige plekken, dus de tandenborstel moet na gebruik goed kunnen drogen.
  • Spoel de tandenborstel goed af na gebruik.

Bron | Self.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden