Elevated view of large group of people. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bevolkingsgroei blijft stijgen; eind dit jaar 8 miljard mensen op aarde

Elf jaar na de geboorte van de zeven miljardste wereldbewoner zullen we in november met ruim 8 miljard mensen op aarde leven. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van de Verenigde Naties. De groei van de bevolking vlakt af en bevindt zich in het laagste tempo sinds 1950. Volgens een rapport van de VN zijn dít de voorspellingen voor de toekomst.

Vergrijzing

De reden waarom de wereldbevolking blijft stijgen, is dat we langer leven. We worden ouder door veel betere leef- en werkomstandigheden en de moderne geneeskunde. Halverwege de vorige eeuw lag de wereldwijde levensverwachting nog ergens in de veertig jaar, maar tegenwoordig is dit gemiddelde gestegen naar zeventig jaar. In Nederland ligt die leeftijd nog een stukje hoger: de man wordt gemiddeld 79,7 jaar en de Nederlandse vrouw 83 jaar. Er zijn ook mensen die zelfs de honderd halen; de aarde bevat ongeveer 573.000 mensen die zichzelf met een mooi woord ‘eeuwelingen’ mogen noemen.

Meeste inwoners

De top-5 landen met de meeste inwoners zijn China, India, Amerika, Indonesië en Pakistan. Samen zorgen de inwoners uit deze landen bijna voor de helft van de totale wereldbevolking; zo’n 3,7 miljard. Het rapport van de VN voorspelt dat India in 2027 China voorbijstreeft met de meeste inwoners. Voor nu wonen in beide landen ruim 1,4 miljard mensen.

Lees ook:

Blue Zones: op deze plekken wonen de meeste 100-jarigen ter wereld

Toekomstvoorspellingen

Volgens de VN-onderzoekers zullen er in 2030 ongeveer 8,5 miljard mensen op aarde leven en in 2050 9,7 miljard. Daarna zal de groei nivelleren: in 2080 bestaat de wereldbevolking naar verwachting uit 10,4 miljard mensen en dat blijft zo tot 2100. Eerder dacht de VN dat aan het eind van deze eeuw dat de 11 miljard nog weleens bereikt kon worden, maar zo hoog ligt het groeitempo niet meer. Nederland verwacht in 2050 ruim 19,5 miljoen inwoners te tellen.

Bron | NOS, CBS, NOS op 3

Roos ParlevlietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden