Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Aha: dit betekent het als je een terugkerende droom hebt

terugkerende-droom.jpg

Van een terugkerende nachtmerrie waaruit je maar niet kunt ontsnappen tot dezelfde symbolen die subtiel in elke droom op de achtergrond voorbijkomen: je dromen kunnen je een heleboel verklappen. Zeker als je vaker dezelfde droom hebt. Dat zou namelijk nog meer betekenis hebben. We leggen je uit hoe dat zit.

Hoe je met die terugkerende droom omgaat zou zelfs invloed hebben op hoe je je de rest van de dag voelt.

De betekenis van een terugkerende droom

We dromen heel wat af. Gemiddeld hebben we per nacht namelijk zo’n drie tot zeven dromen, maar dit kunnen er ook meer zijn. Daarnaast kan je elke nacht weer in een nieuwe droomwereld belanden, maar zijn er ook veel mensen die te maken hebben met een terugkerende droom of nachtmerrie. Dit is een droom die je dus meer dan één keer hebt. Dromen helpen ons de dag te verwerken en in de droomwereld zijn we vaak met ons onderbewuste bezig. Zo’n terugkerende droom is daardoor extra special. Dit zou een diepere betekenis hebben. Het verschilt natuurlijk per persoon en per droom wat een terugkerende droom precies betekent, maar het zou wel symbool staan voor iets waar je in het dagelijks leven steeds op vastloopt. Het kan bijvoorbeeld duiden op een denkbeeld of een onbewuste gewoonte waar je in vastzit. 

Probeer daarom eens goed na te gaan wat jou terugkerende droom je laat zien. Ben je in je droom veel vrijer dan in het dagelijks leven of word je je juist achternagezeten? En wat zou dat symboliseren? Daarbij is de context natuurlijk ook heel belangrijk. Vaar je bijvoorbeeld in vrijheid met de wind door je haren op zee of moet je een zinkend schip naar de kust zien te krijgen? Alle droomelementen spelen een rol.

Met het goede been uit bed

Uit een onderzoek van hoogleraar psychiatrie Milton Kramer naar terugkerende dromen bleek dat in zestig procent van de nachten de proefpersonen tijdens het dromen een uitweg vonden voor hun terugkerende probleem. Daarnaast bleken hun emoties met elke droom minder sterk te worden en werden zij na het oplossen van het probleem met een beter humeur wakker. In de andere 40 procent van de nachten bleef de situatie zich herhalen zonder dat de proefpersonen een uitweg vonden. Na deze nachten zonder oplossing werden de proefpersonen ook minder opgewekt wakker. 

Lees ook: Déze 4 soorten dromen kunnen een slecht teken zijn voor je relatie

Terugkerende elementen  

Naast een terugkerende droom kunnen er ook alleen bepaalde elementen terugkeren, zoals bomen, huizen, personen, dieren of bepaalde plekken. In dit geval kan de context telkens weer anders zijn, maar is er wel een terugkerende factor dat iets kan symboliseren in je dagelijks leven. 

Dromen opschrijven 

Dromen zijn vaak heel persoonlijk en daarom is het lastig om een kant-en-klare betekenis aan een terugkerende droom of symbool te hangen. Het is daarom heel waardevol om je dromen bij te houden in een dagboek. Hierdoor leer je niet alleen je dromen beter te onthouden, maar kun je ook makkelijker een patroon herkennen. Aan de hand daarvan kun je onderzoeken wat je dromen je (onbewust) proberen te vertellen. 

Bron | Happinez, Psychologiemagazine, Demusa
Beeld | Getty Images

Dit zegt jouw sterrenbeeld over je gevoel voor humor

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hee Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant