Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Droom je dat je examen moet doen? Dít betekent het

betekenis-droom-examen-doen.jpg

Word je nog wel eens badend in het zweet wakker omdat je in je droom op eens weer examen moest doen? En dat terwijl je niet had geleerd, eindexamen deed voor een vak dat je nooit hebt gehad of bijvoorbeeld je broek bent vergeten aan te doen? Je bent niet de enige. Deze droom – of beter gezegd nachtmerrie – komt veel voor. Maar wat is de betekenis van een droom waarin je examen moet doen? 

Blij als je weer wakker wordt en je beseft dat het al heel wat jaren geleden is dat je voor het laatst in de schoolbanken zat? We kennen het gevoel. 

De betekenis van een droom waarin je examen doet 

Een droom is vaak heel persoonlijk en heeft ook met de context eromheen te maken. Daarom vindt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen het belangrijk om voorzichtig te zijn met het uitleggen van de betekenis van dromen. Toch is de droom waarin je examen moet doen voor veel mensen herkenbaar en voor sommigen een soort terugkerende nachtmerrie. Daaraan kan de slaapexpert wel een paar gangbare verklaringen koppelen. 

Faalangst

De betekenis van een droom waarin je examen moet doen kan bijvoorbeeld betekenen dat je bang bent om te falen. Je droom representeert het gevoel van angst dat je niet aan een verwachting kunt voldoen. Heb je in je droom niet voor je eindexamens geleerd of moet je een examen maken voor een vak dat je nooit hebt gehad? Dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat je in het echte leven iets meemaakt waarbij je denkt dat je de verwachtingen niet kunt waarmaken. 

Geen controle over een beslissing 

Een andere verklaring kan volgens de slaapexpert zijn dat je bang bent dat iemand anders voor jou een beslissing maakt. In dit geval heb je dus geen controle over het besluit. 

Lees ook: Droom je dat je tanden uitvallen? Dít is de betekenis

Een terugkerende droom

Is de droom waarin je examen moet doen een terugkerende droom? Dus heb je hier vaker dan één keer over gedroomd? Dan zou dat volgens psycholoog en therapeut Kalanit Ben-Ari kunnen betekenen dat de boodschap extra waardevol is. Dit zou iets kunnen symboliseren waar je overdag stress door ervaart. Volgens Ben-Ari is het hierbij belangrijk om te proberen te achterhalen hoe je je voelt gedurende de droom en hoe je je voelt als je wakker wordt. 

Word je in paniek, met angst of met een gevoel van stress uit de droom wakker? Ga dan na waar dit gevoel in je dagelijks leven vandaan komt. Je eindexamens heb je waarschijnlijk al jaren geleden gehaald, dus waar kan dit gevoel nu nog vandaan komen? Speelt er bijvoorbeeld iets op werk? Ervaar je binnen een relatie, vriendschap of je familie dat iets dit gevoel aanwakkert? Of voel je je bijvoorbeeld ergens onvoorbereid op, net zoals tijdens de examens in je droom? Het kan bijvoorbeeld ook gaan om twijfels aan jezelf, een te grote druk over verantwoordelijkheden of te weinig balans in je leven.

Bron | Het Laatste Nieuws, Stylist
Beeld | Getty Images

Ook interessant