Een elektrische kachel: zoveel geld bespaart dat Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bespaar je geld met de aanschaf van een elektrische kachel?

De elektrische kachels vliegen over de toonbank. De reden? De koude winter en hoge gas- en energieprijzen die daarmee gepaard gaan. Maar is een elektrische kachel inderdaad voordeliger dan gas?

We zochten het uit en vroegen Marlon Mintjes van Milieu Centraal tips om slim te verwarmen.

Populaire elektrische kachels

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat alles duurder wordt. Van boodschappen tot je energierekening. En daarom proberen we ook op elk gebied te besparen. En een voorbereid mens telt voor twee, denken veel mensen. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). In het tweede kwartaal van dit jaar verkochten zij dertig procent meer kachels. Vooral hout- en palletkachels zijn volgens hen in trek, maar ook de elektrische kachels zijn populair. Deze zijn er in allerlei vormen. Van een kachel die je bij de bouwmarkt koopt en in het stopcontact steekt, tot een elektrische inbouwhaard.

Kosten van een elektrische kachel

Als je wilt overstappen, is het natuurlijk altijd fijn om te weten of je daadwerkelijk een optie kiest die voordeliger is. En of de elektrische kachel dat is, is nog maar de vraag. “Een elektrische kachel is een echte energieslurper,” zegt Marlon Mintjes, expert energie besparen bij Milieu Centraal. “Het is vergelijkbaar met een aquarium of waterbed.” Zeker de varianten zonder thermostaat kunnen volgens Milieu Centraal veel stroom verbruiken. Dat komt doordat ze altijd op vol vermogen werken, tenzij ze uitstaan. Als er wel een thermostaat in zit, gebruiken ze wel een lager vermogen of gaan ze uit als de ruimte op temperatuur is.

En of het voordeliger is, is nog maar de vraag. “Stroom is op dit moment twee keer zo duur als gas, zelfs met de huidige energieprijzen. De energieprijzen die wij voor de korte termijn aanhouden zijn 1,80 euro per kuub (m3) gas en 0,40 euro per kWh stroom. Op het eerste oog lijkt het misschien alsof gas goedkoper is, maar bij 1 m3 is niet hetzelfde als 1 kWh. 1 m3 gas is ongeveer gelijk aan 9 kWh. Dus dan ligt de verdeling heel anders.”

Een elektrische kachel aanschaffen

Een elektrische kachel als alternatief voor de gewone, centrale verwarming in je huis, is volgens Marlon dan ook geen goed idee. “Je kunt dan beter op een andere manier slim verwarmen. Maar als je het gebruikt als extra verwarming, bijvoorbeeld voor tijdens het thuiswerken, dan kun je beter investeren in een infraroodpaneel. Dit is wel iets duurder in de aanschaf, maar slurpt een stuk minder stroom en is dus uiteindelijk de betere optie. En je hebt het waarschijnlijk snel terugverdiend.”

Slim verwarmen

Milieu Centraal heeft vier tips om je huis slim te verwarmen. “Als je wilt besparen op de verwarming in je hele huis, dan zijn deze tips altijd beter en goedkoper dan een elektrische kachel,” zegt Marlon.

 1. Verwarm niet je hele huis
  Zet alleen de verwarming aan in de kamers waar je daadwerkelijk komt. En vergeet dan niet om de deuren te sluiten. Merk je dat je dit snel vergeet? Een deurdranger kan je helpen. De besparing hierbij kan oplopen tot 550 euro in de maand.
 2. Zet de verwarming een graadje lager
  Als je thuis bent, heb je waarschijnlijk een standaard temperatuur voor de thermostaat. Zet deze eens één graad lager. Vaak is 19 graden namelijk al genoeg, maar zet je hem uit gewenning hoger. De jaarlijkse besparing kan neerkomen op 220 euro.
 3. De thermostaat kan ’s nachts op 15 graden
  Waarom zou je de verwarming laten loeien als je toch slaapt? Je kunt 220 euro per jaar besparen als je de thermostaat in de nachtelijke uurtjes op 15 graden zet. Doe je het al een uur voordat je je bed induikt, dan kan de besparing nog eens 45 euro hoger zijn.
 4. Overdag de thermostaat lager
  Niet als je thuis bent, want dan wil je waarschijnlijk een comfortabele temperatuur. Maar als je niet thuis bent, kan de thermostaat best op 15 graden. Doe je dit vier dagen per week, dan bespaar je gemiddeld 220 euro.

Bron | Milieu Centraal, AD

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden