Bereid je voor: er komt een officiële hittegolf aan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bereid je voor: er komt een officiële hittegolf aan

Hoewel we vorige maand te maken hadden met temperaturen die tegen de 40 graden Celsius aanliepen, was er geen sprake van een officiële hittegolf. Volgende week is het wel zover, met meerdere tropische dagen achter elkaar.

De temperaturen lopen op tot 35 graden Celsius.

Er komt een hittegolf aan

In 2022 hebben we al aardig wat hete dagen voor de kiezen gehad, en het is nog niet gedaan. Volgende week komt er namelijk een heuse hittegolf aan. Dacht je dat dit de zoveelste van deze zomer zou zijn, dan heb je het mis. Er is namelijk pas sprake van een officiële hittegolf wanneer er 5 zomerse dagen achter elkaar worden gemeten, waarbij minstens 3 daarvan tropische temperaturen hebben. Zomerse dagen worden gemeten bij 25 graden Celsius of meer, en voor tropische dagen moet het kwik tot minstens 30 graden Celsius stijgen. Hoewel we dus al heel wat hete dagen hebben gehad, is dit nog niet 5 dagen achter elkaar gebeurd. Tot volgende week..

Dan komt er namelijk een hittegolf aan. Vanaf donderdag worden er regionaal tropische dagen gemeten, waarbij Limburg en Noord-Brabant als eerste aan de beurt zijn. Daarna volgen de Achterhoek en Twente, en dan krijgt ook de rest van Nederland met tropische temperaturen te maken. Vooral vrijdag en zaterdag worden warme dagen: dan wordt het gemiddeld zo’n 34 graden Celsius volgens voorspelling. Deze officieel voorspelde hittegolf volgt op de laatste landelijke hittegolf van 2020. Toen was het van 5 tot en met 17 augustus tropisch weer in Nederland.

Bron | Linda

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden