Margriet logo
null Beeld

Benieuwd hoe jouw stem voor anderen klinkt? Hoor het met dít trucje

Heb jij ook zo’n gruwelijke hekel aan het horen van je eigen stem op video? Je bent niet de enige. Wanneer we praten, klinkt onze stem heel anders dan wanneer we 'm later terug horen. Toch kun je ook tijdens het praten een idee krijgen van hoe je klinkt.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is twee stukken karton.

Lager geluid

Dat we onze eigen stem zo verschrikkelijk vinden, heeft te maken met de hoogteverschillen die we horen. In ons eigen hoofd klinken we zo anders, omdat de geluidsgolven niet alleen via de buitenkant, maar ook via de binnenkant binnenkomen. Je schedel filtert je eigen stemgeluid van binnenuit, waardoor hij lager klinkt dan hij daadwerkelijk is.

Teleurstelling in stem

Van nature vinden we lage stemmen mooier dan hoge stemmen, omdat we lage stemmen met kracht en competentie associëren. Wanneer we er via een geluidsopname achter komen dat onze stem in werkelijkheid een stuk hoger klinkt, levert dat onbewust een soort teleurstelling op. En daarom gruwelen we altijd een beetje wanneer we onze eigen stem terughoren.

Lees ook:

Dít is waarom we sommige stemmen zo sexy vinden

Twee stukken karton

Toch kan een geluidsopname ook een vertekend beeld geven van je stemgeluid. De kwaliteit van de opname of eventuele achtergrondgeluiden kunnen je stem anders laten klinken dan hij is. Daarom is er volgens zang- en stemcoach Chris Beatty een handig trucje waarmee je je ‘echte’ stem beter kunt horen. In de video hieronder legt hij uit dat je twee stukken karton, magazines of stapels papier voor je oren moet plaatsen. Op deze manier moet je stem een andere weg afleggen om bij je oren te komen, wat ervoor zorgt dat het geluid dichterbij die van de werkelijkheid komt.

Gewend aan het geluid

Hoe vaker je dit trucje toepast, hoe meer je gewend raakt aan het geluid van je stem. En dat kan weer helpen als je wilt zingen of voor je werk veel moet spreken of video’s moet maken.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden