null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ben jij gehecht aan je privacy? Kijk dan uit met deze apps

Heb jij een app op je telefoon die je herinnert aan het tijdstip waarop je je medicijnen in moet nemen? Of een app die je helpt om gezondheidsinformatie te achterhalen? Let dan goed op je privacy. Want uit onderzoek in 2019 bleek dat sommige bedrijven achter deze apps jouw medische informatie delen met andere partijen.

Onderzoekers uit Groot Brittannië, Canada, Verenigde Staten, Australië deden een steekproef bij 24 medische applicaties die verkrijgbaar waren voor Android-apparaten. Het ging hierbij voornamelijk om symptomencheckers, alarmen die je eraan herinneren om een bepaald medicijn in te nemen, apps voor herhaalrecepten en apps met algemene gezondheidsinformatie. Uit het onderzoek bleek dat 79% van de applicaties gebruikersgegevens deelt met derde partijen. 67% daarvan gebruikte de gegevens om op maat gemaakte advertenties voor andere bedrijven te maken, wat duidt op mogelijk verhoogde privacyrisico’s.

Privacy in het geding

Veel apps delen de gebruikersgegevens met externe organisaties die nog verder staan van de gezondheidsindustrie, zoals kredietbeoordelingsbureaus. Hoewel van deze gegevens wordt gezegd dat ze volledig zijn geanonimiseerd, ontdekte het onderzoeksteam dat bepaalde bedrijven voldoende gegevens krijgen om de identiteit van gebruikers gemakkelijk te achterhalen.

Lees ook:

Cookies accepteren op een website: wat houdt dit precies in?

Volledig legaal

Hoewel in Europa sinds 2018 een nieuwe wet van kracht is die de privacygegevens van mensen beter moet beschermen, is het volgens de onderzoekers niet verboden om de medische gegevens op die manier te delen. "Het grote probleem hier is dat we niets hebben gevonden dat illegaal was. Deze praktijken voor het delen van gegevens zijn zeer routinematig", vertelt hoofdonderzoeker Quinn Grundy, assistent professor bij de Lawrence S. Bloomberg Faculty of Nursing aan de universiteit van Toronto. "Maar als je naar enquêtes kijkt, vinden mensen dat onze gezondheidsgegevens bijzonder gevoelig en persoonlijk zijn en daarom moeten worden beschermd."

Niet alle apps zijn onveilig

Volgens Grundy betekent dat niet dat je nu gelijk alle gezondheidsapplicaties van je telefoon of tablet moet verwijderen. Er zijn volgens hem ook apps die wel veilig zijn. "Ik denk dat een consument die echt waakzaam is, door kan gaan met het gebruiken van dergelijke apps.” Volgens de onderzoeker zijn applicaties die ook offline te gebruiken zijn, en dus geen internetverbinding nodig hebben, het veiligst.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The BMJ

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 06 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden