Margriet logo
Ben je linkshandig? Dan herken je déze tien onhandige situaties ongetwijfeld Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ben je linkshandig? Dan herken je déze tien onhandige situaties ongetwijfeld

Naar schatting is slechts 10 tot 15 procent van de wereldbevolking linkshandig. Ben of ken jij iemand waarbij de linkerhand dominant is? Dan heb je vast weleens gemerkt dat een aantal gebruikelijke dingen voor hen best wel een opgave kunnen zijn.

Herken jij deze uitdagingen voor linkshandige mensen?

1. Met links schrijven

Waar we meestal als eerste aan zien dat iemand links is, is wanneer ze iets opschrijven. Linkshandigen houden hun pen met een meer gebogen hand vast dan rechtshandigen, omdat de handpalm daardoor niet de net neergekalkte inkt aanraakt en weer uitveegt. Maar wat het hen eigenlijk nóg lastiger maakt om netjes iets op te schrijven, is de ondergrond. Een notitieblok met ringband zit 'in de weg' en zorgt ervoor dat ze hun hand tijdens het schrijven niet kunnen neerleggen voor stabiliteit.

2. Knippen

Heb je als rechtshandige weleens geprobeerd om met je linkerhand iets te knippen? Dan merk je dat ook een schaar eigenlijk alleen voor rechtshandigen is gemaakt. Als linkshandige kun je de schaar omdraaien, maar dan komt negen van de tien keer de duim vast te zitten in het gat waar normaal alleen een vinger in past.

3. Met anderen aan tafel eten

Ben je de enige linkshandige aan de eettafel? Dan zoek je waarschijnlijk altijd automatisch naar het plekje op de hoek of aan het hoofd van de tafel. Naast een rechtshandige aan tafel zitten, terwijl jullie allebei in je eten prikken, zorgt namelijk continu voor tweestrijd. En is het niet het bestek of de beweegruimte waar je in de clinch raakt, dan is het wel het reiken naar je eigen glas (in plaats van naar die van je buur).

4. Tegen het verkeer in lopen

Zelfs bij een wandeling kan een linkshandige al in de knoei komen met zijn dominante kant. Waarom dat is? Zodra hij of zij bij het oversteken een rechtshandige tegenligger tegenkomt, zullen beide geneigd zijn om in de richting van hun dominante kant te leunen. Met als gevolg dat ze elkaar bij het langslopen voor de voeten lopen.

5. Pen aan een koordje

Je kent het wel, die openbare ruimtes (zoals een bank) waar je een formulier in moet vullen met een pen die aan een koordje of ketting zit. Voor mensen die met rechts schrijven is dit geen probleem, omdat de pen daarvoor is geplaatst. Voor een linkse schrijver is het een stuk lastiger om letters op papier te krijgen, laat staan netjes hun handtekening te zetten, wanneer dat touwtje hun hand constant de andere richting op probeert te trekken.

6. Kledingritsen

Met welke hand (ervan uitgaande dat je rechtshandig bent) duw jij altijd de rits van je broek naar beneden of rits je je jas dicht? Precies, dit dagelijkse klusje is voor 'lefthanders' een klus met een hoofdletter 'K'. De lastigheid zit hem in het feit dat de rits voor de rechterhand makkelijker te bereiken is (links zit de flap waar de gulp achter schuil gaat). Laat staan dat je als linkshandige een gulp met knoopsgaten moet dichtknopen...

7. Maatbekers

Ook in de keuken kunnen sommige linkshandigen het lastig vinden om een lekker maaltje in elkaar te draaien, tenminste: zodra er een maatbeker aan te pas moet komen. De meeste maatbekers hebben de hoeveelheden namelijk aan de buitenkant van het glas staan. Wanneer een 'leftie' dus met links een hoeveelheid in de beker giet en deze met rechts aan het handvat beetpakt, staan de hoeveelheden naar buiten toegekeerd. Even lekker een taart bakken kan dus voor best wat frustratie zorgen.

8. Autorijden

Waar je als rechtshandig persoon waarschijnlijk niet eens echt bij stilstaat, is dat de indeling van de auto ook op rechtshandigen is ingericht. Uiteraard leren linkshandigen op dezelfde manier de auto te besturen en met rechts de koppeling te gebruiken, maar met rechts iets aanpakken of aangeven aan een bijrijder zal voor hen een onhandige handeling blijven.

9. Een blik openen

Sommige producten zijn door de jaren heen mee-geëvolueerd, zoals bijvoorbeeld de manier waarop we een blik openen. Het lipje waarmee je het blik opentrekt scheelt je niet alleen de zoektocht naar een blikopener, ook linkshandigen doen dit probleemloos. Tref je een 'ouderwets' blik dat de hulp van een blikopener vereist, dan heb je dat klusje met een steady rechterhand sneller geklaard dan met links. Een blikopener is (net zoals het aardappelschilmesje) gemaakt voor rechtshandigen. Je draait immers met rechts aan de knop in de richting van je af. Voor linkshandigen betekent dit draaien in de tegengestelde richting.

10. Nagels lakken

Bij dit laatste punt kunnen rechtshandigen eindelijk meepraten. Net als dat zij moeite moeten doen om de rechternagels netjes te lakken met links, geldt voor de linkshandigen andersom precies hetzelfde. He he, we begrijpen elkaar eindelijk.

Bron | MentalFloss

Beeld | iStock

Lieke BeemsterboerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden