null Beeld

Ben je een ochtendmens of avondmens? Dat ligt aan je genen

Sta jij altijd fris en fruitig vroeg op? Of kom jij pas rond de avond echt tot leven? Blijkbaar kun je daar zelf niet zo gek veel aan doen. Of jij een ochtend- of avondmens bent, heeft namelijk te maken met je genen.

Maar liefst 351 genetische factoren bepalen of jij liever ‘s avonds als laatste het licht uit doet of dat je altijd met het goede been uit bed stapt.

Een ochtend- of avondmens

Of je een ochtend- of avondmens bent heeft dus alles met je genen te maken. Hiervoor werd een genetische studie uitgevoerd op bijna 700.000 mensen, waarvoor verschillende universiteiten, dna-databanken en onderzoeksinstituten samenwerkten. Daaruit bleek dat hoe je biologische klok is ingesteld afhankelijk is van verschillende genetische factoren. Deze genen hebben ook invloed op je hersenen en het retinaweefsel in je ogen. Wetenschapper en hoofdauteur van dit onderzoek Michael Weedon legt aan het AD uit dat onze hersenen zichzelf steeds moeten resetten om gelijk te lopen met de cyclus van de aarde, omdat onze biologische klok net iets langer dan 24 uur is. En dat resetten heeft weer te maken met het retinaweefsel in je ogen. Zo kan het retinaweefsel van ochtendmensen beter licht herkennen, waardoor ze effectiever de biologische klok kunnen resetten en dus een stuk makkelijker opstaan dan avondmensen.

Lees ook: Geen ochtendmens? Vier manieren om de vroege uren makkelijker te maken

Minder psychische klachten

Uit dit onderzoek blijkt daarnaast ook dat vroege vogels minder kans hebben op psychische klachten, zoals depressies en schizofrenie, dan nachtbrakers. Hoe dit verband tussen je biologische klok en de kans op psychische klachten zich precies tot elkaar verhoudt, dat is nog niet duidelijk. Daarvoor zijn volgens de onderzoekers meer studies nodig. Hieruit moet ook blijken wanneer je het beste medicatie kunt innemen, zoals bijvoorbeeld antidepressiva. Dit zou mogelijk anders aanslaan op verschillende tijdstippen bij ochtend- en avondmensen.

Geen ochtend- of avondmens

Ben jij geen avond- en geen ochtendmens? Je bent niet de enige uitzondering. De meeste mensen hebben namelijk niet zo’n sterke voorkeur. Ongeveer 20 tot 30 procent van de bevolking is een echt avondmens, legt chronobioloog Niki Antypa van de Universiteit Leiden aan Quest uit. Een andere 20 tot 30 procent is echt ochtendmens. De rest van de bevolking bevindt zich dus ergens in het midden.

Bron | AD, Scientias, Quest

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden